14. detsember 1995 kell 22:00

Neste aktsiamüük ei edene

Neste aktsiad noteeriti esimest korda Helsingi börsil 27. novembril. Üldsus sai aktsiaid osta 78 Soome marga ja Neste personal 70,2 marga eest. Praegune aktsiahind on 80 marga kandis.

Vaatamata hinnaalandusele ei olnud Neste personal aktsiate ostmisest eriti huvitatud.

Soome ja teiste Euroopa Liidu riikide kodanike huvi püüti äratada sellega, et iga kümnes aktsia oli boonusaktsia, kuid ka see ei lisanud ostuindu. Kokku sai Neste 25 000 uut aktsionäri, kuid 1,5 miljonit aktsiat on endiselt müümata.

Algselt oli emissioon kavandatud ka rahvusvahelisele turule. Olles enne põhjalikult aktsiaturgu uurinud, jõudis Neste juhtkond järeldusele, et see tuleb ära jätta.

Rahvusvaheline turg ei vaata Neste peale hästi seepärast, et firma omanik on riik ja talle heidab varju Neste kõrgeim otsustav organ haldusnõukogu, kuhu kuulub 12 inimest, kellel kõigil puudub suurfirma juhtimise kogemus. Neste haldusnõukogus on seitse parlamendiliiget ja kohad on jaotatud vastavalt mandaadile parlamendis. Lisaks kuuluvad haldusnõukogusse ka kaitseväe juhataja, maavanem, tööstusministeeriumi esindaja jt.

Sel puhul arvas Rootsi ärileht Dagens Industri, et kui Soome valitsus tõsiselt tahab Nestet erastada, tuleb võhikud minema saata ja panna kontserni etteotsa asjatundjad, kes suudavad firma juhtimisel teha pädevaid otsuseid.

On teada, et Neste tahab müüa naftakeemiafirma Borealise aktsiad umbes 13,3 miljardi Eesti krooni eest, 10% mööblifirma Asko aktsiaid ja 5% laevafirma Silja Line aktsiaid.

Neste on arendanud Läänemere piirkonnas välja tugeva bensiinijaamade võrgu: Venemaal on Nestel 10, Eestis 15, Lätis 5, Leedus 14, Poolas 14, Saksamaal 7 ja Kaliningradis 3 bensiinijaama. Edaspidi loodab Neste saada Vene toornafta tarnijaks läände. Käivad läbirääkimised naftajuhtme ehitamise üle Neste suurhoidlasse Porvoos.

Neste käes on ka aktsiate kontrollpakk Vene-Soome ühisfirmas Gasum ja talle kuulub Soome suurim tankerifirma. Neste Chemicalsil on tootmiskäitised 11 riigis ja neis valmistatakse keemiatooteid.

Soome riigile kuulub Neste aktsiatest otseselt 84,2%. Firma eelmise aasta käive oli 134 miljardit Eesti krooni ja tänavu kaheksa kuuga 81 miljardit.

Neste loodi 1948. aastal, et tagada Soome energiavajaduse rahuldamine pärast sõda. Nestel oli vaja naftatöötlemistehast, kuid vastuseis oli suur ja raha ei olnud. Tänu tollase peaministri Urho Kekkoneni ja kaubandusministeeriumi ametniku Uolevi Raade toetusele andis parlament 1954. aastal oma nõusoleku.

Raade oli Neste tegevdirektor kolm aastakümmet ja tema juhtimisel ehitati Naantalis ning Porvoos naftatöötlemistehas, samuti tankerite laevastik. Lisaks laiendas Neste oma tegevust naftakeemiasse, plastitööstusesse, naftaotsimisse ja NSV Liidust gaasi importimisse. DI

Hetkel kuum