• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ebaseaduslikke ehitustöid tänavu tehtud 320 miljoni krooni eest

  Põhiosa nn mustast ehitusest moodustavad individuaal-, kaksik- ja ridaelamute ehitus ja remont. Sellise suure tööde mahu maksuvabalt tegemise põhjustab nii tellijate huvi saada ehitustööd tehtud odavamalt kui ka ehitaja soov püsida konkurentsitihedal ehitusturul.
  Shelli tanklate ja Eks-kaubamaja ehitustöid juhtinud projektijuhtimisfirma ASi Telora tegevdirektori Valter Näpitsa sõnul ehitatakse mustalt eeskätt väikestel objektidel ning juhul, kui firmajuhtide käsutuses on raha, mida ei kajasta raamatupidamine. Näpitsa sõnul võidakse seda rakendada ka suurematel objektidel.
  «Õnneks meil puudub selline kogemus,» lisas Näpits. «See on kahe teraga mõõk -- saad küll odavamalt kätte, kuid samas puudub igasugune garantii kvaliteedi, tähtaegade, maksete ja muu sellise suhtes. Tean meest, kes ehitas mustalt individuaalelamu, mille katus hakkas läbi laskma. Lõpptulemusena maksis ta uue katuse töö veel täiendavalt juurde.»
  Kuigi must ehitus kujuneb tellijale keskmiselt 20--30% odavamaks, võib halba kvaliteeti ja garantiide puudumist arvestades kaotada rohkem. Arvestada tuleb sellega, et musti töid tegevad ehitusmehed on juhuslikud inimesed, kes on enamasti ehitusfirmast välja praagitud. Neile ei saa usaldada kalleid ja uusi materjale, mille kasutamist nad tavaliselt ei tunne.
  Ehitustööde pealt on võimalik kokku hoida võistupakkumisi korraldades. Ehitusfirmade tööde hinnad ja arvestatavad tööjõukulud võivad erineda isegi kuni 50%. «Võistupakkumistega 10% kokku hoida ei ole suur kunst,» kinnitas Valter Näpits. «Tuleb aga arvestada, et alati ei ole kõige odavam kõige soodsam. Mõned firmad annavad madala hinna ning hakkavad pärast lepingu sõlmimist raha arvestamata tööde eest juurde nõudma.»
  Projektijuhtide kasutamine õigustab ennast enamasti juhul, kui tellijal on projektdokumentatsioon puudulik või alles tööjooniste staadiumis. «Projekteerimine võib käia paralleelselt ehitustöödega -- tähtajad lühenevad ja ka ehitus- ning projekteerimisprotsess on pidevalt tellija kontrolli all projektijuhi kaudu,» lisas Näpits.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.