19. detsember 1995 kell 22:00

Laibad ?veitsi

Küsimus pole selles, et firmad, kelle nimel agendid lepinguid sõlmivad, poleks soliidsed. Nagu tänasest Äripäevast (lk 5) võib lugeda, on siin agentide abil poliise müünud ?veitsi kindlustusselts Fortuna Matti Klaari kinnitusel oma kodumaal väärikas firma. Samas möönab Klaar, et ebakorrektset müüki pakkuva seltsi teenuseid tema isiklikult ei kasutaks.

Eestis tegutseb praegu kaheksa litsentsi omavat välisosalusega kindlustusseltsi, kusjuures kõigi puhul on tegu suurte ja viisakate firmadega. Monkey business'i harrastavad võõramaised seltsid jätavad aga maksmata ka tulumaksu, mis agentidele makstavatest vahendustasudest peaks riigikassasse laekuma. Juhtub ka nii, et agendid sõlmivad kindlustuslepinguid mõne kuulsa seltsi nimel, kes asjast ise teadlik pole.

Kindlustusinspektsiooni peadirektori Ellen Ridaste mõte, et taolise kindlustuslepingu sõlminud isikul (kui hüvitise saamine talle vajalik tundub) tuleb kindlustusjuhtumi saabumisel võib-olla laip ?veitsi toimetada, kus kohalikud arstid surma fakti kinnitavad, polegi nii utoopiline. Väidab ju Fortunagi, et kindlustuslepingust tulenevad vaidlused lahendatakse ?veitsi seaduste kohaselt.

Kui ennast mõne lääne väärika kindlustuseltsi agendina tutvustav kodanik püüab teile esmapilgul ülikasuliku poliisi kaela määrida, siis soovitan enne mitu korda kaaluda, kui käsi raha järele sirutada. Selts võib iseenesest väärikas olla, kuid erinevalt kohalike seltside suhtes toimivale järelevalvele pole võimalik kontrollida isegi seda, kas ikka on tegu nimetatud firma agendiga. Nii võibki juhtuda, et fortuuna teile ei naerata.

Hetkel kuum