19. detsember 1995 kell 22:00

Vabakaubandusleping Läti ja Leedu taga

«Meie taotlus on, et fikseeritaks vabakaubanduse kehtestamine 1998. aasta alguses, mis on riikide peaministrite poolt põhimõtteliselt kokku lepitud,» rääkis Priit Kolbre.

Siit lähtuvalt tuleks Eesti poole arvates kokku leppida, millistel tingimustel toimub kaubavahetus kuni 1998. aastani. Kolbre väitel pole aga Läti ja Leedu selle lähtekohaga nõus ja pakuvad vaid mõningaid tollisoodustusi. Kolbre lisas, et selles osas, mis puudutab sõlmitava lepingu erinevaid lisasid, liikusid läbirääkimised siiski edasi.

Tema sõnutsi arutati kohtumisel peamiselt seda, millistelt kaubagruppidelt võiks tollid üldse maha võtta, millistele saab teha tollisoodustusi ning missugused on need tooted, millele saab tollisoodustusi teha vaid mingite kvootide ulatuses.

«Kummaline on see, et Balti assamblee on andnud riikidele kaubavahetuse liberaliseerimise kiirendamise juhised, delegatsioonide tasemel on aga teistsugune arvamus,» möönis Priit Kolbre, «mulle tundub, et järgmisena tuleks minna poliitilisele tasandile ning arutada põllumajandusliku vabakaubanduslepingu sõlmimist pea- või välisministrite tasemel.»

Hetkel kuum