25. jaanuar 1996 kell 22:00

USA reiting on kahtluse all

Eile oli Eesti Panga valuutakursside tabelis vaid üks valuuta, mis kallines Eesti krooni, s.o siis Saksa marga suhtes -- ?veitsi frank, aga seegi vaid 0,02%. Kõik ülejäänud, eesotsas dollarigrupi valuutadega, muutusid odavamaks.

Dollari kurss Saksa marga suhtes langes pea terve penni (8 Eesti senti), 1,475 DEMini (11,80 kroonini). Tehnilise analüüsi järgi oli järgmine tugiala 1,472 Saksa marka.

USAd võib tabada suur usalduskriis, kui ta ei suuda õigeaegselt tasuda valitsuse võlakirjadele intresse.

Raha- ja kapitaliturul arutati eile elavalt, mis juhtub, kui USA krediidireiting alaneb kõrgeimalt, AAA-lt, näiteks D-le. Ehkki D-le langemist kindlasti ei juhtu, pole AAA minetamine välistatud. AAA taastamine võib IBCA, Euroopa reitinguagentuuri sõnul võtta tunduvalt kauem aega, kui normaalse maksetsükli taastamine. IBCA kandis USA 13. novembril 1995 Rating Watch'i, omamoodi jälgimisnimekirja. Kui riigi krediidireiting on madal, ei soovitata investoritel raha selle riigi pikaajalistesse võlakirjadesse paigutada.

USA aktsiad, seevastu, olid tõusuteel ja Dow Jonesi tööstuskeskmine püstitas üleeile järjekordse rekordi: 5297,04 punkti. Tuleb kahtlustada investorite huvi kandumist võlakirjadelt aktsiatele.

Koos dollarigrupi valuutadega odavnesid ka Skandinaavia valuutad. Siin oli suurim langeja Rootsi kroon, mis odavnes 1,726 kroonilt 1,713 kroonile. Eilsel istungil otsustas Riksbank jätta tähtsamad intressimäärad -- repo- (8,66%), deposiidi- (8,0%) ja laenuintressid (9,50%) -- endiseks. Soome mark odavnes 2,608 kroonilt 2,605 kroonile.

Eilsel minioksjonil Moskvas (käive 9,58 miljonit dollarit) langes rubla veel kaks punkti, kursini 4718 rubla dollari eest. Eelmise nädala lõpust on dollar Moskvas kallinenud 33 rubla võrra.

Kulla hind jätkab rühkimist ülespoole: eilne pärastlõunane Londoni fiksing oli 406,60 dollarit unts, viimati oli hind nii kõrge augustis 1993.

Hetkel kuum