6. veebruar 1996 kell 22:00

Väärtpaberiamet peatas Estiko aktsiamüügi

Lokk ütles, et Estiko on küll oma E-aktsiad täiendavalt registreerinud väärtpaberite keskdepositooriumis, aga aktsiate hulga suurenemisest ei ole teavitanud ega neid registreerinud väärtpaberiametis. Estiko nõukogu liige Kalju Hellenurm ütles, et väärtpaberiametis tuleb registreerida ainult uued ja täiendavad emissioonid, mille tulemusel suureneb firma aktsiakapital. Estiko puhul uut emissiooni ei korraldatud, teatas Hellenurm.

«Väärtpaberid, mis ei olnud avalikult kaubeldavad, aga olid 1994. aasta emissiooni teel juba välja antud, kuuluvad samuti osaliselt registreerimisele, mis seni on jäänud tegemata,» rääkis Vahur Lokk. «Seega kõige lihtsam lahendus oleks ära registreerida need ja ka kõik ülejäänud aktsiad, mille osakaal on aktsiakapitali struktuuris suurenenud. Siis oleksid nad vabalt kaubeldavad ja nende ostu-müüki ei hakkaks enam keegi takistama,» selgitas Lokk.

Estiko infojuhi Ilona Leiva sõnul toimus 1994. aasta lõpus täielikult registreeritud ja ametlik Estiko aktsiate emissioon, mille registreerimisnumber oli KVPA 022071094.

«Järelturukõlbulikuks muutub väärtpaber üksnes siis, kui see on registreeritud väärtpaberiametis,» väitis Vahur Lokk. «Seega see osa, mille tulemusel Estiko E-aktsiate osakaal suurenes A-aktsiate osakaalu proportsionaalse vähenemise arvel, ei ole järelturukõlbulik, hoolimata sellest, et aktsiakapitali summaline ja arvuline pool ei muutunud,» ütles ta.

Kalju Hellenurm lausus, et äriseadustikust tulenev õigus vahetada juba olemasolevaid aktsiaid teist liiki aktsiate vastu, mille tulemusel aktsiakapital ja aktsiate arv ei suurene, ei kohusta mitte ükski seadus registreerima väärtpaberiametis. Ainult aktsiaraamat registreerib selle muutuse ning mitte kusagil mujal seda ei toimu, õigustas Hellenurm Estiko talitamisviisi.

Hellenurme väitel on arusaamatus väärtpaberiametiga tekkinud seadusandluse puudulikkuse tõttu.

Ilona Leiva sõnul on Estiko valmis kõik aktsiad registreerima väärtpaberiametis tagantjärele.

Hetkel kuum