14. veebruar 1996 kell 22:00

Kõrgepalgaliste sotsiaalmaks kahaneb

Praegu on miinimumpalk 680 krooni ning seega ei oleks vaja sotsiaalmaksu maksta selle palgaosa pealt, mis ületab 20 400 krooni. Ekspertide hinnangul saab Eestis üle 20 000kroonist kuupalka ca 1500 inimest.

Seaduseelnõu üks autor, sotsiaalminister Toomas Vilosius ütles ettepanekut kommenteerides, et see on piir, kus solidaarsusprintsiip lõpeb ära. Solidaarsusprintsiip tähendab seda, et eelnevate põlvkondade pensionikulud maksavad kinni järgnevad põlvkonnad. Kõrgepalgalised maksavad praegu kinni nõukogude võimu kokkuvarisemise vilja.

Hetkel maksavad tööandjad sotsiaalmaksu kõigile töövõtjatele välja makstud rahalt. «Sõltumata sellest, kas ma saan palka 500 krooni või 50 000 krooni,» selgitas Vilosius. «Selles seaduses on sätestatud minu arvates täiesti demokraatlik põhimõte, et sotsiaalmaksu makstakse mingi piirini.»

Küsimusele, kuivõrd tõenäoline on, et ministeeriumides kooskõlastamisel olevasse eelnõusse see punkt lõpuks ka sisse jääb, ütles Vilosius: «On naiivne arvata, et nelja miljardi krooni ümber lobby ei toimi.»

Nende firmaomanike jaoks, kes oma ettevõttes ise töötavad, tähendab Vilosiuse ettepanek sisuliselt seda, et võib raha välja võtta ka palgana ja ei pruugi seda teha formaalselt dividendide kaudu.

Hetkel kuum