20. veebruar 1996 kell 22:00

Lühiuudised välismaalt

Ligi kaks nädalat väldanud läbirääkimised Iraagi ja ÜRO vahel lõppesid tulemusteta. Kokkulepet, mis oleks võimaldanud Bagdadil taasalustada nafta eksporti ning osta saadud raha eest toiduaineid ja ravimeid, ei sõlmitud.

Iraagi majandus kannatab rängalt ÜRO sanktsioonide all, mis kehtestati pärast Iraagi sissetungi Kuveiti 1990. aasta augustis. ÜRO ettepaneku eesmärk on leevendada majanduslikku survet kohalikule elanikkonnale.

Mitme diplomaadi sõnul takistab kokkuleppe sõlmimist dispuut Iraagi põhjaosas elavate kurdide humanitaartarvetega varustamise üle. Vastavalt ÜRO resolutsioonile peab Iraak eraldama kurdidele 130--150 miljonit dollarit. Iraak tahab aga abi suunamist ise kontrollida. REUTER-BNS

Prantsusmaa konstitutsioonis tehtud muudatuste kohaselt määrab edaspidi sotsiaalkindlustuste summad riigi parlament.

Otsustamise delegeerimine parlamendile on peaminister Alain Juppé sotsiaalkulutuste ohjeldamise plaani nurgakivi. Juppé sõnul kavatseb tema paremtsentristlik valitsus viia tervisekindlustus-, pensioni- ja peretoetuste süsteemi reformi ellu ametiühingute ja arstide vastuseisust hoolimata.

Ehkki möödunud aasta lõpul tuli peaministril streigi survel riigitöötajate pensioniea tõstmise plaanist loobuda, põhiküsimustes siiski järeleandmisi ei tehtud.

Prantsusmaa plaan kaotada sotsiaalkindlustussüsteemi defitsiit kahe aastaga, et viia eelarvedefitsiit alla Maastrichti lepingus sätestatud 3% piiri, moodustab olulise osa Pariisi rahaliiduga ühinemise plaanis. Edu sõltub sellest, kas sotsiaalkulutuse limiitidest peetakse kinni. Möödunud aastal näiteks kasvasid kulutused tervishoiule 4,7%. REUTER-BNS

Jaapani valitsus otsustas eile kehtestada 200meremiilise majandustsooni. Tsoon kuulutatakse ametlikult välja siis, kui parlament selle heaks kiidab. Valitsuse esindajad avaldasid lootust, et parlament teeb seda enne käesoleva istungjärgu lõppu, juuni keskel.

Majandustsooni jääb Jaapani meres kaks vaidlusalust saart, millele pretendeerib ka Lõuna-Korea. REUTER-ÄP

Jaapan sõlmis Hongkongi ja Singapuriga lepingu, mille alusel saab Jaapani keskpank paluda neil enda nimel sekkuda dollari-jeeni tehingutesse, teatati eile Jaapani rahandusministeeriumist.

Jaapan on otsustanud dollarit toetada, et selle abil majanduskriisist välja tulla.

Analoogne leping kehtib Jaapani ja Austraalia vahel juba paar aastat. Austraalia, Jaapani, Hongkongi ja Singapuri valitsus on arvamusel, et niisugune koostöö aitab stabiliseerida tormiliselt arenevaid Aasia ja Okeaania finantsturge. REUTER-ÄP

Leedu Panga nõudel algatas Kaunase ringkonnakohus pankrotimenetluse kommerts- ja krediidipanga vastu.

1. jaanuari seisuga ületasid panga võlakohustused aktivaid 35,4 miljoni liti võrra. Panga aktivate suurus oli 50,5 miljonit litti.

Kommerts- ja krediidipank on juba üheksas Leedu pank, mille suhtes on viimase kolme aasta jooksul algatatud pankrotimenetlus.

Esialgsel hinnangul moodustab panga kahjum enam kui 13 miljonit litti. Panga kogu aktsiakapital on 10 miljonit litti. Elanike hoiused moodustavad 3,7 miljonit litti. BNS

Hetkel kuum