14. märts 1996 kell 22:00

Eestis on börsipalavik

Aeg-ajalt haarab inimesi kullapalavik -- ronitakse kirkade ja sõelumistaldrikutega jõgede ülemjooksudele, kuna keegi on sealt leidnud tükikese kulda. Eestit on praegu haaranud börsipalavik, mida võib vabalt võrrelda kerge lastehaigusega. See tuleb lihtsalt läbi põdeda ja saada immuunsus.

Eestis börsil kaotajaid siiamaani pole. Ühegi aktsia hind pole veel langenud. Kes on julgenud investeeringu teha, see ka kasumit on lõiganud. Kes rohkem, kes vähem. Eesti aktsiate lipulaev Hansapank on moraalselt toetanud kõikide pankade aktsiaid. Üleüldise buumi taustal on pankade aktsiad tõusnud kõige rohkem.

Hansapanga aktsia «ametlikud» noteeringud lähtuvad Helsingi börsilt, kus sooritatakse iga päev väikeseid tehinguid, ent pidevalt tõusva hinnaga. Eile jõudis hind näiteks 30 margani, mis vastab 76,95 kroonile. Pärast lõunat langes hind, tõsi küll, 29,50 margale. Tallinnas registreeritud tehingute põhimass tuleb uute hindadega alati kaasa. Siinkohal puges pähe ketserlik hüpotees, kuidas on võimalik Hansapanga aktsia hinda tõsta või ka langetada. Tuleb sooritada Helsingi börsil soovitava hinnaga tehing (maht pole eriti tähtis, parem kui üle tuhande aktsia) ja loota, et noteeringud Eestis järgiksid seda nn ametlikku hinda. Taoline salaplaan sobib parajalt tüseda portfelliga investorile, kes ei taha pikaajaliselt investeerida: aktsiate ost Eestis, latt kõrgele Helsingis ja take-profit taas Eestis.

Murphy seadustes, mis sätestavad elu pahupoolt, on öeldud, et «kõik on kunagi, miski pole alati». Buum jätkub seni, kuni leidub ostjaid, ent neid ei saa jätkuda igavesti. Kes ostavad viimasena -- aga see selgub tagantjärele --, jäävad kiirkasust ilma ja neist saavad Hansapanga pikaajalised aktsionärid.

Hetkel kuum