14. märts 1996 kell 22:00

Topelttollid ei kao

Euroopa Liit imestab Venemaa tegutsemise üle. Hoolimata soovist saada maailma kaubandusorganisatsiooni liikmeks on Moskva otsustanud tõsta Euroopa Liidu kaupadelt võetavaid tolle. Vahe Vene ja ELi tollimäärades on toidukaupade puhul isegi kuni kahekümnekordne.

Eurooplasi hämmastab Venemaa käitumine ka seetõttu, et EL ise laseb mõnedel Vene kaupadel tulla oma turule lausa tollivabalt.

Milliseid järeldusi peaks sellest tegema Eesti ärimees? Eelkõige seda, et Vene topelttollide kadumist meie kaupadele pole lähemate aastate jooksul oodata. Moskva otsus on märk, et Vene majandusringkondade surve oma riigijuhtidele on palju tugevam lääne majandusorganisatsioonide ja ärimeeste omast.

Eesti ettevõtete lootus, et mingil hetkel avaneb nende ees taas suur ja igasuguste piiranguteta idaturg, on rajatud savijalgadele. Vaid Vene riigi rüpes võib see lootus täituda. Ainus pääsetee topelttollide eest on orienteerumine lääne turule.

Hetkel kuum