24. märts 1996 kell 22:00

Linn pidurdab

Tallinna kesklinna halduskogu ei luba ettevõtetel maad erastada. Viimati lükkas halduskogu taotlused tagasi eelmisel reedel. Linnameeste põhjendus on turumajanduslikult karm: erastamisest ei laeku linna pangaarvele piisavalt krabisevat, niigi saab linn endale vaid 20% maa erastamistulust. Ettevõtted saaksid maa eest tasuda osaliselt EVPdega ning pealegi võib järelmaksu aeg ulatuda kuni 15 aastani.

Linn ei tohi kehtestada oma motoks: palju pappi ja kohe. Maa erastamine on pikemas perspektiivis kõigile kasulikum. Käibelt kaob hunnik libaraha EVPsid. Ettevõte saab alustada tehinguid oma maaga, võtta selle peale laenu, rentida välja, müüa ära vms, lühidalt, maa läheb käibesse. Hoonestamisõiguse seadmine tähendab aga asjaosalistele umbes 1--2 aasta pikkust linnavalitsuses kinganühkimise perioodi. Veel üks huvitav nüanss. Võib olla soovivad linnaisad tulevikus linna kiire rikastumise huvides keelduda ka eraisikutele EVPde eest maad müümast.

Hetkel kuum