25. märts 1996 kell 22:00

Prokuratuur esitas Kaareperele süüdistuse

Kaitsepolitsei uurija Koit Annama, kes hakkas Tartu Kommertspangaga tegelema juba mitu aastat tagasi veel keskuurimisbüroos töötades, süüdistab endist pangajuhti Rein Kaareperet ametiseisundi kuritarvitamises ja ametialases lohakuses ning Tartu Kommertspangas valuutatehingute raamatupidamise eest vastutanud Viktor Arhipovit ametialases lohakuses.

Rein Kaarepere ütles seda kommenteerides: «Mind üllatab, et minu advokaatide väga tõsiseid vastulauseid mitte millekski ei peetud.» Samas avaldas ta lootust, et eesseisev kohtuprotsess toob lõpuks ometi selguse, mis Tartu Kommertspangaga tegelikult juhtus. «Olen valmis vastutama, kuid kõiges selles, milles mind süüdistatakse, ma end küll süüdi ei tunnista.»

Küsides kaitsepolitsei direktorilt Jüri Pihlilt, miks Kaarepere ja Arhipovi advokaatide taotlusi arvesse ei võetud, vastas ta lühidalt: «Eeluurimist teostab uurija, järelevalvet teostab prokurör.»

Riigiprokuröri asetäitja Alar Kirs tunnistas, et Kaarepere ja Arhipovi vastu esitatud süüdistused on suuresti hinnangute küsimus. Ta ei välistanud, et kohus võib materjalid saata tagasi täiendavale uurimisele.

Kirs kinnitas, et prokuratuuris oli kaitsepolitsei esitatud süüdistuskokkuvõtet ja advokaatide vastulauseid väga põhjalikult arutatud. «Kuid me ei näinud muud väljapääsu, kui kogu materjal kohtusse saata,» tõdes aseprokurör probleemi keerukust.

Tartu Kommertspank sattus makseraskustesse 1992. aastal, pankrot kuulutati välja 1993. aastal. Panga vastu esitatud võlanõuded ulatuvad kümnetesse miljonitesse kroonidesse, samal ajal on ka panga pankrotihaldurid esitanud võlanõudeid kümnetes miljonites kroonides.

Rein Kaarepere on pidevalt väitnud, et panga likviidsusprobleemid oleksid Eesti Panga hea tahte korral olnud omal ajal täiesti ületatavad.

Hetkel kuum