25. märts 1996 kell 22:00

Üksikettevõtja sotsiaalmaks võib väheneda

Isamaaliit ja parempoolsed tahavad muuta sotsiaalmaksu seaduses ettevõtlusega tegeleva üksikisiku sotsiaalmaksustamise osa.

Praegu peab ettevõtjast üksikisik maksma sotsiaalmaksu vaid summa pealt, mis ületab miinimumpalga. Juhul kui tema töötasu ei küüni palga alammäärani, peab ta täna maksma sotsiaalmaksu investeeringute pealt. Eraettevõtluses võib aga tööandja maksta sotsiaalmaksu summa pealt, mis on alla palga alammäära.

Esitatud seaduseelnõu kohaselt on üksikettevõtjal samuti võimalik maksta sotsiaalmaksu summa pealt, mis on väiksem kui miinimumpalk.

Muudetud sotsiaalmaksuseadus aitaks võrdsustada üksikisikust ettevõtjad äriühingutega, ütles Toivo Jürgenson riigikogi Isamaa fraktsioonist. Isamaa fraktsiooni analüüsi põhjal asuvad pooled üksiettevõtjatest maal. Kui talupidaja soovib näiteks ehitada lauta, siis peab ta praegu osa lauda ehitamisele kulutatud raha pealt maksma sotsiaalmaksu, lausus Jürgenson.

«Ma olen nendega täiesti nõus,» kommenteeris sotsiaalkindlustusameti direktor Helvi Tarjen muudatusettepanekut. «Sotsiaalmaksu seaduse alalõigud käsitlevad ebavõrdselt juriidilise isiku juures töötajaid ja ettevõtlusega tegelevaid üksikisikuid,» ütles Tarjen.

Ühe alalõigu muutmine ei kõrvaldaks aga sotsiaalmaksu seaduses esinevaid küsitavusi, lisas ta.

Väljapakutud seaduse muudatus ei lahendaks probleemi, kogu sotsiaalmaksu seadus tahab ümbertegemist, lausus ka rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Andres Hunt. Seni on tehtud vaid iga-aastasi kosmeetilisi parandusi, lisas ta.

Sotsiaalmaksu seadus jõustus 1991. aastal ja on seega kõige vanem maksuseadus Eestis. Uut sotsiaalkindlustuse korralduse seaduse plaanib sotsiaalministeerium jõustada 1. jaanuaril 1997.

Hetkel kuum