9. aprill 1996 kell 22:00

Munaäri tasuvuse piiril

Samas ei suuda väikesed tootjad ka praeguse suhteliselt kõrge hinnataseme juures ennast ära majandada ning on suurtes majanduslikes raskustes.

Tingituna eelkõige söödahindade tõusust on pidevalt tõusnud ka munahinnad, ulatudes juba keskmiselt 1,1 kroonini muna kohta. Samas peaks muna hind olema veel kuni 20% võrra kõrgem, et tootmine end ära tasuks.

«Alates möödunud sügisest on söödahinnad tõusnud ligi kaks korda, mis on tekitanud meile ja paljudele teistele munatootjatele suuri probleeme,» rääkis Ants Käsper. «Muna omahinnas on sööda osatähtsus 60--70%, seega on omahind tõusnud väga palju. Müügihind pole järele jõudnud ja see tekitab suuri probleeme. Viimasel ajal oleme siiski jõudnud jälle nullini või tasuvuse piirini.»

«Minu arvates on lagi saavutatud ja praeguste hindadega peaks olema võimalik toota päris pikka aega,» rääkis Käsper. «Praegu ostame teravilja ja söödalisandeid maailmaturu hindadega ning kuni maailmaturul ei juhtu mingeid järske hinnatõuse, siis peaks ka meie munahind jääma püsima.»

«Samas on Roela ja Mäetaguse munatootjad, kes on meile küllaltki palju võlgu sööda eest, peaaegu võimatus olukorras,» lisas Käsper. «Nad ei suuda kuidagi ots otsaga kokku tulla. Kui meil on veel see hea eelis, et pool sissetulekust annab lihatoodang, siis neil pole sedagi.»

OÜ Linnufarm esimees Kalju Pahka kinnitab, et praegune hinnatase on liiga madal, et munatootmist arendada. «Meile oleks vaja vähemalt 1,2 krooni muna pealt praeguse 1--1,1 krooni asemel,» rääkis Pahka. «Samas on ostjad liiga vaesed, et sellist hinda maksta. Elame lihtsalt vanalt rasvalt ning investeerida ei saa.» Optimismi ei tekita ka väiketootjate võlausaldaja ja toetaja Talleggi prognoosid.

Eesti munatootjate olukorda raskendab endiselt ka odav importmuna. Kui munatootmise omahind kõigub 60 ja 80 sendi vahel, siis sel aastal on kolme kuu keskmine tollis deklareeritud munahind olnud 17 senti.

«Ma arvan, et vist lihtsalt ostetakse meie toll ära,» on Käsper nördinud, «sest mina ei suuda muidu seletada, kuidas sissetoodud mune nii odavalt deklareerida lubatakse. Kui möödunud aasta keskmine muna hind tollis oli 28--30 senti, siis tänavu kolme kuu keskmine ainult 17 senti. See on üle mõistuse, kuna me teame hästi, et alla 60--80 sendi omahinnas ei ole kuskil maailmas praegu võimalik muna toota. Teraviljahinnad on igal pool tõusnud ühele kõrgusele.»

Hetkel kuum