14. aprill 1996 kell 22:00

Kas Eesti ametnikud ajavad oma ametipostil äri?

Ametniku töö ei ole min-gil juhul äri. Minu teada peaks ametniku töö olema avaliku teenistuse seadusega reglementeeritud. Kui keegi rikub seda seadust, siis tuleb tal vastutada ettenähtud korras.

Kas keegi praegu seadust rikub ja kuidas seda teeb, sellele on raske vastata. Mina ise olen siin riigiametnikuna tööl jällegi üle hulga aja ja arvan, et ei mina ega minu kolleegid oma ametieetikaga vastuolus ei ole. Aga muidugi ei saa ma kogu ametkonna eest vastutada.

Inimesed reeglina mõtlevad, et ametnikud kasutavad tingimata oma positsiooni isiklikes huvides ära. See seisukoht on mingisuguste kogemuse alusel kujunenud, talletunud seisukoht. Viimase kümne aasta jooksul on säärane suhtumine isegi tugevnenud, võrreldes eelmise kümne aastaga. Rahva arvamus on sageli võib-olla isegi õige. Kui kahtlustatakse, et keegi oma ametiposti ära kasutab, siis tuleb seda konkreetselt uurida, mitte halvustada kõiki ametnikke korraga.

Tahan öelda, et ei ole min-git äri. Mina töötan sellisel postil, kus ei ole sellist informatsiooni, mida mingil moel oma huvides ära kasutada.

See, et inimesed arvavad, nagu kasutaksid ametnikud oma positsiooni ära, on pigem igipõline hõõrumine kui tõsiseltvõetav argument. Inimestel on kombeks näha asju palju mustemates värvides, kui nad tegelikult on.

Arvatakse, et teatud ametikohad on võimalik nii-öelda enda huvides rahaks teha või äriks pöörata. Aga taolist informatsiooni minul ei ole, ega ole ka minu kolleegidel.

Mina töötan praegu ametnikuna sellepärast, et olen oma elujärjega sinnamaale jõudnud ja aru saanud, et eraettevõtlusesse, kus midagi ise teha, ma ilmselt enam ei sobi.

Samas on elukogemus varasemast ajast suhtlemise alal olemas, mida saan edukalt rakendada praeguses ametis. Riigitöö annab muidugi ka kindlustunde, mida väikses erafirmas näiteks sageli ei ole.

Hetkel kuum