18. aprill 1996 kell 22:00

Omavalitsustele päitsed pähe

Rahandusministri Mart Opmanni peas on valminud kaval plaan, kuidas piirata kohalike omavalitsuste laenuvõtmist. Valitsuse poolt on esitamisel seaduseelnõu, mis reguleeriks kohalike omavalitsuste võetud laenude tasumise juhul, kui nad on majanduslikesse raskustesse sattunud. Samuti on kavas alandada seni kehtivat piirangut, mis ei luba omavalitsustel kulutada üle 20 protsendi oma eelarvest laenude tagasimaksmiseks. Praegu aga pole valitsusel isegi täpset ülevaadet, kui palju kohalikud omavalitsused kokku on laenanud.

Probleem on kerkinud möödunud aasta lõpus ja käesoleva alguses, mil omavalitsuste laenutegevus on intensiivistunud. Laenamisele on oma negatiivse hinnangu andnud ka Eesti Pank. Hea, et seekord valitsus nii kiirelt reageerib. Ei saa ju kohalikke omavalitsusi pankrotti lasta ja siis erastamisagentuuri vahendusel soovijaile mõne krooni eest maha müüa, nagu juba mitme riigiettevõttega juhtunud on.

Hetkel kuum