22. aprill 1996 kell 22:00

Ootamatused Ukraina piiril

Probleeme ootamatu tollimaksuga on olnud ka teistel Ukrainas oma tooteid turustavatel firmadel. Näiteks Viljandi ettevõtte Mistra-Viva turundusdirektori Aavo Mürgi sõnul ei tunneta ta kuidagi vabakaubanduslepingu olemasolu. «Piiril ja tollis olid meil samad probleemid mis enne,» ütles Mürk. AS Mistra-Viva müüb Ukraina turule õmblustooteid.

Seevastu mahlasid eksportival ASil Epeks pole peadirektor Toomas Kõuhkna sõnul piiril probleeme olnud.

Eesti Ukraina saatkonna majandusnõuniku Lembit Luhti sõnul ei jõudnud informatsioon vabakaubanduslepingust kohe Ukraina piiripunktidesse. «Tegin aprilli alguses noodi Ukraina Tollikomiteele ja pärast seda ei ole enam tulnud signaale lepingu rikkumisest,» rääkis Luht.

Mõned Eesti ettevõtjad kasutasid algul kollaseid tollisertifikaate, kuid vabakaubanduslepingu järgi tunnistab Ukraina ainult rohelisi sertifikaate, ütles Luht. See probleem peaks ka nüüd Eesti tolliameti poolt lahendatud, olema lisas Luht.

Luhti sõnul peavad tollimaksu tasunud ettevõtjad tegema ametliku pöördumise tollipunkti poole, kus neilt kokkuleppe vastaselt tollimaksu võeti. Seda, et tollimaksu hiljem tagasi saab teadis ka Kalevi müügidirektor Jaak Uus, kuid ta lisas, et raha väärtus langeb kogu aeg.

Täna peetakse Kiievis Eesti ja Ukraina ühiskomisjoni istung, kus tulevad arutlusele Eesti ja Ukraina vahelise vabakaubanduslepingu rakendamisega seotud probleemid, ütles välisministeeriumi majanduspoliitikaosakonna peadirektor Alar Streiman.

Päevakorras on ka Eesti autodele tasuta sisseveo lubade arvu suurendamine, ütles välisministeeriumi majanduspoliitikaosakonna nõunik Ago Tiiman.

Eesti on saanud Ukrainalt praegu ainult kolmsada luba, kusjuures Leedule on antud kaks tuhat luba, rääkis Tiiman.

Tiimani sõnul on Ukrainas väga palju tarbetuid makse, mille vähendamine on tänasel istungil samuti arutusel.

Hetkel kuum