22. aprill 1996 kell 22:00

Soome probleemid viinamüügi alal jätkuvad

Läbimüük on vähenenud põhiliselt Ida- ja Lõuna-Soomes.

Alko Oy tegevdirektori asetäitja Erkki Valta sõnul on riigile alkoholimüügist laekuv tulu kahanenud 500--1000 miljoni marga võrra.

Seoses alkoholikaupluste töömahu vähenemisega on Alko alustanud läbirääkimisi kauplusetöötajate arvu vähendamise üle. Alko Oy on kompaniisse Alko kuuluv hulgi- ja jaemüügiettevõte, mille töötajate hulk ulatub 2200 inimeseni, kellest 1400 töötab osalise tööajaga. Valta ei soovinud kommenteerida, kui palju inimesi koondatakse.

Otsuste vastuvõtmisel arvestatakse Valta teatel parlamendis täna viimasele lugemisele mineva alkoholiseaduse muudatuste jõustumist, mis keelavad soomlastel alkohoolsete jookide ja ka õlle kaasatoomise Euroopa Liitu mittekuuluvatest riikidest juhul, kui nad viibivad seal alla 20 tunni. Kolmandate riikide kodanikel keelatakse alkohoolsete jookide ja ka õlle kaasatoomine Soome, kui nad viibivad seal vähem kui kolm ööpäeva.

Tuleviku seisukohalt teeb Alko Oy-d Erkki Valta sõnul murelikuks alkohoolsete jookide aktsiisi erinev tase Euroopa Liidus ja Soomes. Soome on alustanud Euroopa Liiduga läbirääkimisi järgmise aasta algust puudutavate sisseveopiirangute üle.

Kui sisseveopiirangud Euroopa Liidu piires muutuvad veelgi vabamaks, suundub soomlaste «kaljaralli» läände.

Soomes moodustab aktsiisimaks õlle ja veini hinnast umbes 60% ja kangete jookide hinnast 75--80%. Paljudes Euroopa Liidu riikides ei ole veinile kehtestatud aktsiisimaksu. Võrreldes Saksamaaga on õlle aktsiis Soomes 15 korda kõrgem.

Kui Soomel ei ole enam võimalik kohaldada selle aasta lõpuni kehtivat siseturu erimäärust Euroopast kaasatoodava alkoholikoguse suhtes, tuleb alkoholiaktsiisi ilmselt alandada.

Aktsiisimaksu vähendamine sõltub aga eelkõige poliitilistest otsustest ning riigi majanduslikust olukorrast, väidab Soome rahandusminister. STT-ETA

Hetkel kuum