28. aprill 1996 kell 22:00

Läänemere ärimehed soovivad kaupade vaba liikumist

Lumani sõnul oli neljapäeval Stockholmis Läänemere piirkonna arendamise deklaratsioonile allkirja andnud ärimeeste seisukoht, et riigid peaksid kaotama lisaks tollitariifidele ka kõik kvoodid ja muud piirangud.

«Kui kuulata eurobürokraate, siis suur osa kaupu võib liikuda kvoodivabalt. Olukord on aga fenomenaalne selles mõttes, et kvoodi all on Balti riikides toodetavad konkurentsivõimelised kaubad,» märkis Luman. Ta tõi näitena eeskätt toidukaubad ja tekstiiltooted.

Piirangute kaotamine kaupade liikumisel on rohkem ärimeeste hea soov, kommenteeris deklaratsiooni majandusministeeriumi väliskaubandusosakonna juhataja Tiit Reiman. «Ärimeeste heast soovist üksi ei piisa, kaubanduselu on selleks liiga keeruline,» lisas ta.

Reimani väitel on osa piiranguid põhjendatud. Näiteks loomaliha sisseveokeeld hullu lehma taudi puhul on vajalik haiguse leviku takistuseks, nimetas ta.

Läänemere-äärsete riikide ärimeeste deklaratsioon edastatakse Läänemere riikide peaministritele selle nädala lõpul Gotlandil toimuval konverentsil.

Ettepanekute edasine saatus sõltub Lumani väitel poliitikutest. Loodame, et deklaratsioon annab tulemusi, muidu poleks seda mõtet koostada, tõdes ta.

Hetkel kuum