19. mai 1996 kell 22:00

Maa omandamise vaevaline kadalipp

Keskmine eestimaalane peaks 5000--10 000 krooni välja käies eelisostuõigusega maa erastamisel krundi omanikuks saama. Maareformiga seonduvate õigusaktide muutmise seadus näeb ette küll 50protsendilist hinnakergendust ja maamõõdistustööde asemel võimaluse korral plaani- ja kaardimaterjali alusel erastamist. Seaduse jõustudes saab küll maa hinda vähendada, kuid mõõdistamisest pääsemine pole garanteeritud. Kas siis seetõttu, et olemasolevad plaanid on puudulikud või ei saa piiriprotokollide puudumisel jutule katastriametiga. Vaevarikkaks võib osutuda lisamaade nn teenindusmaade jms moodustamine-vormistamine. Hinnad aga kerkivad. Näites toodud 2000--2500 kroonile sekundeerivad Tallinna maamõõtjate hinnakirjades figureerivad 5000--6000 krooni. Nii osutub asjaajamine juba maast kulukamaks. Lootus, et seaduseandjad omanikuks saamist odavdavad, pole ilmselt mõtet hellitada, targem on tülika asjaajamisega algust teha enne, kui EVPd kehtivuse kaotavad. ÄP

Hetkel kuum