23. mai 1996 kell 22:00

Konflikt mööblimaja ümber on kogunud hoogu

Et valida ASi Mööblimaja juhatust, oli vaja nii riigi kui tuumikinvestori esindajal volitust, teatas Raidmaa. Tema ütluse kohaselt selgus hiljem, et Kaljuveel ei olnud aktsionäride volitust esindada M-Investeerimisrühma.

Kaljuveel olid volitused esindada M-Investeerimisrühma aktsionäre vaid erastamislepingu sõlmimisel erastamisagentuuriga, lausus Raidmaa. «See ajas teistel aktsionäridel harja punaseks,» põhjendas Raidmaa konflikti M-Investeerimisrühma aktsionäride vahel.

Seejärel valisid aktsionärid eelmisel sügisel M-Investeerimisrühma uue juhatuse, asendades Standardi juhatuse esimehe Jüri Kaljuvee praeguse juhatuse esimehe Olev Niguliga.

Et ASi Standard juhatuse esimees Jüri Kaljuvee viibib komandeeringus, ei õnnestunud temaga eile ühendust saada.

Juhatuse esimees esindab aktsiaseltsi automaatselt, kinnitas värske M-Investeerimisrühma juhatuse liige Jens Haug Eesti Forekspangast. «See on nii elementaarne nagu põhiseaduse lause, et eraomand on püha ja puutumatu,» märkis ta.

Juhatuse esimehel peaks olema volitus ka ilma täiendava volikirjata, ütles vandeadvokaat Aare Tark. Enne mullu 1. septembril kehtima hakanud äriseadustikku reguleeris küsimusi aktsiaseltside põhimäärus, mille järgi oleks pidanud leidma lahenduse aktsiaseltsi põhikirja järgi, nentis ta.

Raidmaa väitel kohtus ta Kaljuveega eelmise aasta 31. augustil.

Raidmaa ütlusel on M-In-vesteerimisrühma liikmete vahel sisuline lahkheli, sest pole võimalik toota maksimaalset kasumit ja samal ajal omada pinda Eestis toodetud mööbli müügiks.

Mitmed M-Investeerimisrühma aktsionärid ei olnud hiljuti toimunud üldkoosolekul rahul mööblimaja eelmise aasta müügitulemuste ja puhaskasumiga, mis oli bilansi järgi 1,6 miljonit krooni.

Tallinna mööblimaja direktori Uno Kallase väitel oli eelmise aasta kasum väiksem loodetust, kuna remondiks kulutati 1,2 miljonit krooni. Otsus tehti ajal, kui mööblimaja oli veel riiklik aktsiaselts, kinnitas ta. M-Investeerimisrühm ostis 51 protsenti mööblimaja aktsiatest mullu suvel 16 miljoni krooni eest.

Eino Raidmaa sõnul rahastas riigi käes olnud mööblimaja juhatus märkimisväärsete summadega kõrvalasuvat kooli, laulukoori ja oma töötajate lõunasööke.

Raidmaa sõnul on M-Investeerimisrühma aktsionäride poolt ebaeetiline ilkuda eelmise aasta kasumi teemal.

Riigi poolt vääriks Kallas hukkamõistu, sest kui kasum olnuks 1,6 miljoni krooni asemel suurem, olnuks ka mööblimaja riigile kuulunud aktsiate erastamishind suurem kui 16 miljonit krooni, teatas Raidmaa.

Mööblimaja ASi juhatusse kuuluvad ASi Tarmeko peadirektor Olev Nigul, Eino Raidmaa majandusministeeriumist, ASi Armiin direktor Liivo Savi, Ain Saarmann ASist Puumel ja mööblimaja finantsdirektor Õie Anton.

Tallinna mööblimajas töötas eelmisel aastal 121 inimest, mööblimaja töötajate keskmine palk oli 4816 krooni kuus.

M-Investeerimisrühma aktsionärid on Eesti mööblitootjad, Forekspank ja mööblimaja töötajate AS Kodumööbel.

Eile alustas erastamisagentuur riigile kuuluva 49 protsendi mööblimaja aktsiate avalikku müüki.

Hetkel kuum