11. juuni 1996 kell 22:00

Suurpuhastus kütusefirmade seas

«Täna ei saa veel kellegi kohta midagi konkreetset öelda, sest kõigepealt tuleb kindlaks teha, kes on maksnud naftatöötlemistehastele Eestisse toodud partiide eest,» sõnas Opmann. Tolliamet annab lähiajal materjalid üle majanduspolitseile, et uurida ASi Termoil ja ASi Petkam ning Eesti Kütuse terminaalis Rakveres arestitud maksuvaba bensiini ja diislikütuse ostu, teatas rahandusminister.

Opmann nimetas kütuseäriga seonduva uurimist raskendavaks asjaoluks seda, et sinna on segatud väga mõjukad isikud. Ta ei välistanud võimalust, et Eesti Kütuse puhul tuleb kõne alla kütuselitsentsi äravõtmine ja sellele järgnev pankrotimenetlus.

Rahandusministeeriumi kantsler Enn Pant kinnitas, et salakütuse Eestisse toomist uurivad ühiselt majanduspolitsei, tolliamet ja maksuamet. «Leidsime, et selline koostöö on õige lahendus,» lisas ta. «Varsti üllatame avalikkust veel mõne suure pauguga.»

Eesti Kütuse peadirektor Toomas Saks ütles eile õhtupoolikul, et ei oska veel põhjendada tolliameti avaldusi Eesti Kütuse aadressil. «Meil pole mingeid andmeid peale ajaleheartiklite,» teatas ta.

Täna kohtub Toomas Saks tolliameti peadirektori Rein Talvikuga. «Väga võimalik, et toll teeb oma sõnad teoks ja esitab süüdistuse,» leidis Saks.

«Kui leiab tõestust häbiväärne lugu Eesti Kütusega, peame ennast nuhtlema,» lisas õliliidu tegevdirektor Mart Kutsar. Ta lisas, et õliliidu liikmed pole tegelenud musta kütuse maaletoomisega.

Täna kohtub ka Mart Kutsar Rein Talvikuga, et olukorda selgust tuua. «Löögi alla on sattunud enamik kohalikke suuri firmasid,» teadis Kutsar.

Termoilis ja Petkamis ladustatud ASi Parevek kütus on erikonfiskeeritud, ütles Rein Talvik. See tähendab, et riik müüb kütuse maha ja saab laekunud rahast kätte aktsiisi- ja käibemaksu.

Talviku sõnul on tolliamet otsustanud ASi Parevek trahvida kolme miljoni krooniga.

Kuigi Parevek on riiulifirma, loodab tolliamet trahvisumma kätte saada. «Seal taga on hoopis teised jõud,» lisas Talvik.

Nüüd tuleb tõestada, et need, keda kahtlustame, on salakütuse omanikud, teatas Opmann. «See võtab aega ja ei pruugi tulemust anda,» lisas ta samas. Opmann tõdes, et poolel teel enam peatuda ei saa. «Juuliks peab siin õhk puhas olema, muidu võib nööri kaela panna,» teatas ta.

Hetkel kuum