19. juuni 1996 kell 22:00

Suurspekulantide riskantsed rahamängud

1995. a vapustas finantsmaailma Nick Leeson, kes ajas pankrotti oma väärika tööandja, Briti investeerimispanga Barings, olles kaotanud derivaattehingutes 16,9 miljardit krooni.

Leeson sai Singapuris 6,5aastase vanglakaristuse, kuid ta ei ole jätnud ka kasu lõikamata. Ta on oma afääride kohta välja andnud menuraamatu ning turistide seas on Singapuris väga populaarne naps Bank Breaker.

1995. a tabas vapustus ka Jaapani pangasüsteemi. Sel aastal tuli ilmsiks, et Daiwa panga tippmaakler Toshihide Iguchi oli 11 aasta jooksul põhjustanud pangale Ameerika riigiobligatsioonitehingutega 13,2 miljardi krooni suuruse kahjumi.

Erinevalt Baringsi pangast ei läinud Daiwa pank siiski põhja, kuna kahjum moodustas ainult ühe kümnendiku panga kapitalist. Kuid USA kohtu otsus oli väga karm -- pangalt nõuti 4,08 miljardit krooni kahjutasu ning lisaks panga täielikku lahkumist USA turult.

USAs läks 1994. a pankrotti terve Los Angelesi lähedal asuv Orange'i maakond, kui tuli välja, et maakonna finantsjuht Robert Citron on spekulatsioonidega maha mänginud 20,4 miljardit Eesti krooni maakonna raha. See on Ameerika ühiskonda tabanud üks hullemaid lööke, mis põhjustas järellainetuse ka Wall Streetil.

Royal Dutch/Shelli peaökonomist Jaapanis Yukihusa Fujita spekuleeris pikka aega vahetuskurssidega. Kui ta oma arvestustega lõpuks alt läks, siis oli firmale 1992. a tekkinud 13,2 miljardi krooni suurune kahjum.

1970. aastatel üritasid Texasest pärit vennad Lamar ja Bunker Hunt suurte hõbedakokkuostudega maailma hõbedaturgu oma kontrolli alla saada. Nende katse ebaõnnestus, kuid hõbeda hind maailmaturul ei ole seni sellest löögist toibunud.

Ka Rootsi ei ole spekulatsioonikahjumitest pääsenud. 1987. a tõi Stockholmi raekoja maakler optsioonitehingutega kahju üle 800 mln kr ning 1992. a uskus Skanska juht dollari tugevnemisse ja Soome marga nõrgenemisse. Läks aga vastupidi ja kahju oli 0,9 mld Eesti krooni. DI

Hetkel kuum