• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läti valitsus ei kavatse Eestit petta

  Informatsioon Läti poolt kehtestatud sertifitseerimisnõuetest sisseveetavatele toiduainetele jõudis minuni 22. juunil, kui viibisin Firenzes Euroopa Liidu tippkohtumisel.
  Rääkisin sellel teemal koheselt Läti peaministri Andris Skelega ja välisministri Valdis Birkavsiga. Mõlemad kinnitasid, et nimetatud nõuded ei puuduta Eestit ja Leedut, kuna riikide vahel sõlmitav vabakaubandusleping on ülimuslik siseriiklike protseduuride suhtes.
  Siiski tahaksin ma toonitada, et oma toodete sertifitseerimisele peavad Eesti toiduainetetootjad igal juhul mõtlema, kui nad ei soovi piirduda ainult Eesti või siis Läti ja Leedu turuga.
  Kui soovime olla konkurentsivõimelised ka mujal maailmas, eelkõige Euroopa Liidu riikides, tuleb oma toodang tahes-tahtmata vastavale tasemele viia. Tegelikult võiks ka Eesti mõelda taolise sertifitseerimisnõude kehtestamisele kolmandate riikide suhtes. See annaks meie tarbijaile garantii, et kauplustes oleks müügil vaid kvaliteetsed toiduained.
  Väga võõrastav oli eilsest Äripäevast lugeda Valga lihatööstuse tegevdirektori Elmut Paaveli sõnu, kelle arvates vabakaubandusleping ei hakka 99protsendilise tõenäosusega toimima. Nii pessimistliku ellusuhtumisega ärimaailmas küll edu ei saavuta.
  Äris on edukad vaid need, kes leiavad väljapääsu ka lootusetust olukorrast, mitte ei virise isegi siis, kui riik on saavutanud kokkulepped, mis toovad nende toodangule lisaturgu. Kahtlemata võivad vabakaubanduslepingu juurutamisel tekkida mitmed takistused, kuid olen kindel, et veel sel aastal see leping jõustub.
  Toonitan veelkord, et isegi siis, kui me Läti ja Leedu turule pääseme tollivabalt ja sertifitseerimata, peab iga tõsiste kavatsustega tootja hoidma sihikul oma toodangu vastavusse viimist Euroopa Liidus kehtivate kvaliteedinõuetega. Mul oli hea meel Äripäevast lugeda, et Rakvere lihakombinaat loodab eurosertifikaadi saada veel sel aastal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.