30. juuni 1996 kell 22:00

Mida võimaldab FIATA multimodaalse transpordi konossement (FIATA FBL)?

Multimodaalse transpordi puhul võib klient soovida, et kogu transpordiahela eest vastutaks üks transpordi- või ekspedeerimisfirma. Sel juhul on pretensioonide tekkimisel teada, kellele esitada nõuded. Praktikas tähendab see ekspedeerija poolt FBLi väljaandmist, millega võetakse endale vastutus kauba transpordi eest alates selle vastuvõtust saatjalt kuni saajale loovutamiseni. Taolise dokumendi puhul vastutavad ekspedeerija alltöövõtjad (vedajad, allekspedeerijad jt) ekspedeerija, kuid mitte kliendi ees. Kliendi ees vastutab FBLi välja andnud firma.

Tavaliselt kasutatakse FBLi multimodaalse transpordiahela puhul, kuhu kuulub ka meretransport. Eestis võivad FBLi välja anda Eesti ekspedeerijate assotsiatsiooni kuuluvad firmad assotsiatsiooni heakskiidul. FBLi kasutamine ekspedeerimisfirma poolt eeldab multimodaalse transpordi vedajana tegutseva ekspedeerija vastutuse kindlustuse olemasolu. Esialgu annab Eestis sellist kindlustust vaid Salva Kindlustus.

Hetkel kuum