• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rubla kurss hakkab libisema

  Sellekohane otsus võeti vastu 16. mail.
  Täna määras Venemaa keskpank rubla ametlikuks kursiks 1. juulil 5108 rubla dollari eest. Sellel kuupäeval on rubla lubatav alamkurss 5000 ja ülemkurss 5600 rubla dollari eest. Keskpanga prognoosi põhjal on koostatud graafik, mille kohaselt hakkab rubla kurss iga päev langema 2--3 rubla võrra, jõudes 31. detsembriks 5500-6100 rublani. See teeb ekspertide sõnul Venemaa valuutaturu selgemalt prognoositavaks, tugevdab välispartnerite usaldust rubla vastu ning loob tingimused rubla täielikuks konverteeritavuseks.
  Rublakursi kõikumise arvestamisel on lähtutud inflatsioonitaseme arvatavast muutumisest. Vene eksportöörid kaebasid varem just sellise seose puudumise üle, mis oli nende sõnul eelmise aasta juulist kehtima hakanud valuutakoridori peamine puudus.
  5. juulil 1995 määras Venemaa keskpank valuutakoridori piirideks 4300-- 4900 rubla dollari eest. Pärast seda on kurssi korrigeeritud kolmel korral.
  «Venemaa senise majanduspoliitika tulemusena on oodata püsivat majanduskasvu ning stabiilselt madalat inflatsiooni. Kuid investoritel tuleks ikkagi arvestada võimalikke probleeme lähiajal,» väitis analüütik David Atkinson investeerimispangast Deutsche Morgan Grenfell.
  Raskused maksude kogumisega, kõrgemad intressimäärad, võlgade tagastamise kohustused ning valimislubadustest tingitud kulude kasv on suurendanud esimese poolaasta eelarve defitsiiti, mis ulatub viie protsendini rahvamajanduse kogutoodangust. Et tagada aastaks planeeritud eelarvepuudujääk neli protsenti, peab senine puudujääk teisel poolaastal kahanema vähemalt 2,5% võrra, arvas Atkinson. Peale selle vajab Venemaa veel mõnda aega üsna karmi monetaarpoliitikat ja suuremaid struktuurilisi muudatusi.
  Boriss Jeltsini valimisvõidu korral on tõenäoline, et oluliselt suureneb kapitali sissevool, mis surub rubla kurssi ülespoole ja suurendab välisvaluuta reservi.
  Kui fiskaalprobleemid kiiresti käsile võtta, siis püsib rubla kaldkoridori alumisel poolel. Juhul kui Moskva aga otsustavalt ei tegutse, siis võib rubla nõrgeneda ülemisele poolele.
  «Igatahes loodame, et rubla püsib kaldkoridori piires ning jätkab inflatsiooniankru rolli täitmist,» sõnas David Atkinson. BIZNES-TASS-ETA-REUTER-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soome pungil kirbuturg toob ülejäägi Eestisse
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.
Koroonaajal rohkem koju suunatud soomlased toovad kasutatud kaupa kõvasti kirbuturule, aga müügiks see päris sama tempoga ei lähe. Forssa Hope-nimeline taaskasutuskoht toob müümata jäänud kauba Eestisse, kirjutab Yle uudisteportaal.