2. juuli 1996 kell 22:00

Gazprom naudib maksusoodustusi

Gazprom toodab aastas 600 mld m³ gaasi, mis on kaks korda enam, kui Lääne-Euroopa aastas tarbib. Gazpromil ei ole peaaegu üldse võlgu, tema maksukoormus on väike ning tal on lubatud paigutada oma maksuvabasse fondi miljardeid kroone investeeringuteks. Eelmisel aastal maksis gaasifirma makse umbes 52 mld EEK.

Kui Gazprom ei oleks saanud riigilt maksusoodustusi, siis oleks tema maksumäär kasvanud kaks korda. Sellevõrra oleksid suurenenud kroonilise eelarvepuudujäägi käes vaevleva riigi maksutulud. Kui Gazprom maksaks normaalse suurusega maksu, siis moodustaksid need 2-3% Venemaa rahvamajanduse kogutoodangust. Seepärast pole midagi imeks panna, et osa kriitikuid nõuab Gazpromile antud maksusoodustuste kaotamist.

Gazprom on Vene valitsuse seisukohalt eluliselt tähtis firma. Et hoida Siberi gaasi- ja naftaleiukohti endiselt kontrolli all, tuleb valitsusel kindlalt jätkata koostööd Gazpromiga. Et koostöö paremini sujuks, on riigil vaja teha järeleandmisi.

Valitsusel ja Gazpromil on kindlasti ka ühiseid huve, kindlasti tuleb Gazpromile kasuks seegi, et peaminister Viktor T?ernomõrdin on firma endine peadirektor.

Omaette küsimus on see, kas Venemaa saab Gazpromi kasumitest enam kasu investeeringutena, mille paigutamise otsustab firma ise, või sissenõutud maksudena. KL

Hetkel kuum