14. juuli 1996 kell 22:00

Ukraina nõuab transiitkauba garantiid

Alates 15. augustist tuleb Ukraina tollivõimudele esitada rahaline garantii aktsiisiga maksustatavate kaupade, nagu tubakatooted ja alkohol, transiidi puhul läbi Ukraina, ütles Eesti Ukraina saatkonna majandusnõunik Lembit Luht.

Ukraina püüab sellega takistada, et transiitkaubana vormistatud kaupu ei müüdaks maha nende territooriumil, ütles Luht. Rahaline garantii võrdub kõikide kohustuslike kaupade summaga, mis on Ukraina seadusandlusega ette nähtud nende kaupade puhul, lisas ta.

Rahaline garantii makstakse sisse kas piiri ületamisel või eelnevalt, garantii tagastatakse, kui kaup on väljunud Ukraina tolliterritooriumilt õigel ajal ja õiges kohas, ütles Luht.

On kahtlusi, et ka Eesti ettevõtjad realiseerivad transiidina vormistatud kaupu Ukrainas, väitis Luht. Ta põhjendas seda sellega, et Eesti ja Ukraina statistikas on kaubavahetuse kohta suured erinevused.

Eesti ettevõtjad veavad Ukraina kaudu kaupa Moldovasse. Eesti kaupade eksport Moldovasse moodustab 0,2 protsenti ekspordi üldmahust. ÄP

Hetkel kuum