1. august 1996 kell 22:00

Rahvuslikust koostööst

Eelseisvateks kohalike omavalitsuste valimisteks loodud valimisliidu Rahvuslik Koostöö ja Eesti tööstuse ja tööandjate keskliidu (ETTK) ning keskerakonna tihenev koostöö annab tunnistust sellest, et Eestis on tekkinud tugev vasakpoolsusele kalduv poliitiline ühendus, mille valimisvõit võib hakata pidurdama seni Eestis edukalt läbi viidud majandusreforme.

Maarahva erakonna, maaliidu, pensionäride ja perede liidu ning sinise erakonna baasil loodud valimisliit Rahvuslik Koostöö ja ETTK on seadnud eesmärgiks kaitsetollide abil kodumaise tootja kaitsmise ja majanduse edendamise. Nii Rahvuslik Koostöö kui ka ETTK on tauninud avatud majanduspoliitikat.

Kunagise tööstusministri, praeguse ETTK tegevdirektori Viljar Veskivälja hinnangul liigub Eesti praegu edasi liiga aeglaselt. Eesti kiirema arengu huvides peaksid näiteks toiduainetööstusettevõtted hakkama toorainena kasutama kodumaist liha, piima ja teravilja. Kuna toiduainetööstusettevõttel on praegu kasulikum toorainet importida, siis peaks riik meie kõigi ühise heaolu nimel selle ära keelama.

ETTK volikogu liige, suurerastaja Ülo Pärnits on avaldanud pahameelt senise erastamispoliitika üle. Tema hinnangul oleks riik pidanud erastamisel tegema takistusi väliskapitalile. Samuti on Pärnits avaldanud pahameelt selle üle, et tema ja teised endised suurettevõtete juhid on pidanud oma ettevõtte erastamisel riigile raha maksma.

Lugedes ja kuulates ETTK juhtfiguuride mõtteavaldusi, võib järeldada, et sellesse organisatsiooni kuuluvad ettevõtted, kes ei suuda teiste firmadega konkureerida. Selle asemel, et oma saamatust tunnistada ja tegevus ettevõtjana lõpetada, nõuavad nende firmade juhid aga hoopis riigilt oma ettevõtetele soodustusi.

Hetkel kuum