4. august 1996 kell 22:00

Asjaajamine korterimüügil

Pärast hooneregistrist korteri omandiõigust tõendava õiendi kätte-saamist tuleks sammud seada notaribüroose ja seal aeg kokku leppida, kuna õiend kehtib vaid 10 päeva.

Tehingu vormistamisel on soovitav märkida korterile õige turuhind, millega see tegelikult ostetakse-müüakse. Nurgatagune maksmine on alati seotud riskiga, tuhandetesse kroonidesse ulatuvate tehingute puhul tuleks aga igasugust riski vähendada nii palju kui võimalik. Pealegi ei kuulu 1. jaanuarist kehtima hakanud tulumaksuseaduse paranduse järgi erastatud ja tagastatud korteri esmakordne müük maksustamisele. Madalamat hinda, kui on märgitud hooneregistri õiendile, notarid tavaliselt ei aktsepteeri. Kui korteri müümisel osaleb mitu inimest (näiteks kaasomandi puhul), tuleb notarile tasuda topeltsumma, kuna arvestatakse, et iga omanik müüb oma osa korterist. Notarile tasutakse vastastikusel kokkuleppel: seda võib teha kas ostja või müüja, makstava summa võib aga ka pooleks jagada. Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et omandiõigus läheb müüjalt ostjale üle alles sellest hetkest, kui see on registris kinnitatud. Kinnistu puhul tuleb asjaajamist alustada kinnistusametist ja saada sealt kinnistusraamatu väljavõte. ÄP

Hetkel kuum