Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas riigikogu peab lõpetama, kui president jääb valimata?

  Ma ei arva, et riigikogu peaks suutmatuse pärast valida president laiali minema. Oleks meeldiv olnud, kui riigikogu saadikud oleks suutnud presidendi valida, aga ju siis on huvid nii erinevad, et ole võimalik positiivset tulemust saavutada. Ma ei näe selles mingit traagikat.
  Valimistulemused riigikogus ei näita minu arvates riigikogu töökindlust või selle puudumist, sest presidendi valimine ei ole kokkuleppe küsimus. Riigile tuleb leida hea president ja erinevad kandidaadid ilmselt esindavad erinevate gruppide huvisid.
  Kui niisugune pasjanss ei anna seda 68 häält kokku, siis tuleb tunnistada, et on niisugune objektiivne suhe. Ühiskonnas ei peagi minu arust küsimused jagunema niimoodi, et kõik asjad, mis on sada, peab ühtedel olema 68 ja teistel ainult 32.
  Minu arust on oluline see, et lõpptulemus oleks hea. Sest riigijuht on midagi, mis peab olema hea. Ja kui see põhiseadusega ettenähtud kord annab hea presidendi, kes viib Eestit edasi sinna, kuhu me tahame, siis pole katki midagi. Tee on veel lahti.
  Mina oma töös puutun kokku pidevalt erinevate huvidega ja kui ei õnnestu neid kokku viia, siis tuleb edasi otsida.
  Loomulikult oleks ma tahtnud, et president oleks valitud riigikogus. Aga kui nemad ei suuda, siis sellepärast ei pea neile veel liiva peale ajama. Mõnes asjas suudavad nad kindlasti ka konsensusliku tulemuseni jõuda.
  Kui paavsti valimistega võrrelda, siis oleks saadikud olnud huvitava olukorra ees ja päris huvitav oleks olnud vaadata, mis sellest oleks saanud. Meie põhiseadus ei näe sellist võimalust aga ette.
  Minu arust ei peaks riigikogu laiali minema, kuigi nad ei suutnud valida presidenti. Riigikogus on esindatud erinevad poliitilised jõud ja kas nad ilmtingimata peavad mingis küsimuses kokku leppima igakord ja saavutama niivõrd suure konsensuse, nagu see presidendi valimisel on ette nähtud? Ma ei ole sugugi kindel, et nad peavad seda tegema.
  Need ütlused, et riigikogu tingimata peab otsustama ja peab olema otsustusvõimeline, on suunatud ühe või teise parlamendisaadikute grupi mõjutamiseks, selleks et nad loobuksid oma südametunnistuse järgi tehtud otsusest ja võtaksid vastu mingisuguse muu, juba mõjutatud otsuse.
  Konstitutsioon näeb ju väga täpselt ette, kuidas edasi toimida, ja kui parlament ei suuda kolmel korral otsust vastu võtta, läheb otsustamisõigus edasi. Minu arust ei ole selles midagi hullu.
  Hullem on minu arust see, et inimesed ei saa riigijuhti otse valida. Küll oleks tore olnud, kui rahvas oleks presidendi otse valinud. Ja presidendikandidaadid oleksid siis esinenud sütitavate sõnavõttudega televisioonis ja jaganud lubadusi rahvale ja oleks saanud ikka tunda, et see on meie president, keda valitakse. Praegu käib asi kuluaarides ja tagatubades. Mulle isiklikult see ei meeldi, aga mis seal ikka.
  Mis puutub Gräzini väitesse, et kui presidendi valimine läheb valimiskogu kätte, kus osalevad ka kohalike omavalitsuste esindajad, kes on valitud ka mittekodanike poolt, siis on omavalitsused ikkagi Eestimaal elavate inimeste valitud ja kui üks rahva valitud esindus, riigikogu, ei suuda teha otsust, siis teeb seda teine.
 • Hetkel kuum
Kaamose ennustajate argumendid kaovad kui kevadine lumi
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Euroala inflatsioon pidurdus
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Tagatisrahaga üürileping – omanikule lahja, üürnikule kallis
Kolm aastat turul olnud Rendini üüriplat­­­vormi reklaam väitis, et kinnisvaramaakleritel on suva, mis üürisuhtest edasi saab. Osa­poolte arveteklaarimise käigus sai muu hulgas selgeks ka see, milline on maakleri roll üüriprotsessis ning kuidas omaniku ja üürilise jaoks kõige soodsamal ja turvalisemal viisil üürilepingut teha.
Kolm aastat turul olnud Rendini üüriplat­­­vormi reklaam väitis, et kinnisvaramaakleritel on suva, mis üürisuhtest edasi saab. Osa­poolte arveteklaarimise käigus sai muu hulgas selgeks ka see, milline on maakleri roll üüriprotsessis ning kuidas omaniku ja üürilise jaoks kõige soodsamal ja turvalisemal viisil üürilepingut teha.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Arvustus. Mazda CX-60 – 60 000 eurone maastur, millel polegi suurt puuteekraani
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.

Olulisemad uudised

Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.