8. september 1996 kell 22:00

Jeltsini operatsioon kiirendab abide pulssi

Saksa ajakirjale Der Spiegel antud intervjuus ei välistanud julgeolekusekretär Aleksandr Lebed võimalust, et Moskvas on juba alanud Jeltsini-järgne ajajärk.

Reedel teatas Lebed, kes on ise üks võtmefiguure Kremli manöövrites, et Boriss Jeltsinil tuleks enne operatsioonile minekut võim ametlikult kuni paranemiseni peaminister Viktor Tshernomõrdinile üle anda.

Venemaa konstitutsiooni kohaselt läheb võim presidendi teovõime kaotuse või surma korral üle peaministrile. Samas ei sätesta seadus, kes presidendi teovõimetuse üle otsustab.

Jeltsini personaliülem Anatoli Tshubais lükkas aga Lebedi ettepaneku tagasi, väites, et presidendi «töövõime on normaalne» ja et võimuohje pole põhjust Tshernomõrdinile üle anda pikemaks kui «paariks päevaks».

Tshubais koos Lebedi ja Tshernomõrdiniga moodustab rivaalide võimutrio, mis asub Kremlis vallandunud tõuklemise keskmes. Koos presidendi haiguse avaliku möönmisega rivaalitsemine ägeneb, kuid arvestada tuleb ka võimalusega, et Jeltsin naaseb tervenenult.

Seda usub ka Helmut Kohl, kes oli esimene lääneriigi liider, kes kohtus Boriss Jeltsiniga pärast viimase tagasitõmbumist aktiivsest poliitikast vahetult pärast presidendiametisse tagasivalimist. Kohli sõnul oli riigijuht «täiesti aktiivne» ja «optimistlik» ning lubas pärast operatsiooni innukalt sekkuda päevakorras olevate probleemide lahendamisse, nt NATO laiendamine.

Majandusteadlased hoiatavad, et Jeltsini terviseprobleemi möönmine võib Venemaa kaua ennustatud majandusbuumi edasi lükata.

«See tähendab järjekordset investeeringute edasilükkamist Vene majandusse,» ütles riigi juhtivaid majandusstrateege Vladimir Mau. «Seni rõhutasime kõik majanduslike ja juriidiliste tingimuste olulisust Venemaa kasvu tagamiseks, nüüd tuleb tunnistada, et on veel üks määrav eeltingimus -- presidendi stabiilne kardiogramm».

Vene väärtpaberite hinnalangus vahetult pärast teadet presidendi operatsioonist viitab sellele, et riigi majanduslikud väljavaated võivad taas langeda ohvriks poliitilisele ebastabiilsusele. FT-REUTER-ÄP

Hetkel kuum