10. september 1996 kell 22:00

Narva-Jõesuu linn püüab ärgata varjusurmast

Veel mõned aastad tagasi tegutses Narva-Jõesuus kuus sanatooriumit: Noorus, Mereranna, Liivarand, Põhjarannik, Kajakas ja Narva-Jõesuu. Praegu töötab sanatooriumina kolm viimast, neist ainus eestikeelse personaliga on Narva-Jõesuu. Liivaranda üritatakse juba mitu kuud kahe ja poole miljoni krooniga müüa, Noorus seisab tühjalt ning Mereranna tegutseb kitsale ringile mõeldud puhkeasutusena.

Narva kinnisvarabüroo juhatuse esimees Valeri Kois ütles, et kinnisvara, eriti aga suuri puhkekodusid, on Narva-Jõesuus müüa raske. «Kuni piir on kinni ja Peterburist kliendid ei tule, ei leidu ka ostjaid,» lausus ta.

Erastamisagentuuri suhtekorraldusjuhi Marko Kadaniku sõnul otsustas agentuur võõrandada 27% sanatooriumi Narva-Jõesuu riigiaktsiatest kaasaktsionäridele.

Sanatooriumi Narva-Jõesuu direktori Arno Miti sõnul anti neile võimalus osta riigilt välja 1073 aktsiat 139 400 krooniga. Varadele vastav ühe aktsia hind on ligikaudu 2000 krooni, kokku on firmal koos riigilt ostetud aktsiatega 1300 aktsiat.

Seega on Miti sõnutsi võimalik saada aktsiate müügist (eelisostuõigusega kaasaktsionäridele) ligi 2,6 miljonit krooni. Sellest ligi 2 miljonit krooni kulub pangalaenu ja riigile aktsiate eest tasumiseks, ülejäänu plaanitakse investeerida sanatooriumisse.

Praegu on sanatooriumil üle 200 aktsionäri. Optimaalne oleks aga 20, tõdes Mitt.

Narva-Jõesuu sanatooriumi keskmine täitumus sel suvel oli 70 protsenti. Sanatooriumi neljas magamiskorpuses on kokku 240 kohta. Üks korpus on suletud, sellest plaanitakse tulevikus kujundada invaliididele mõeldud osa, kuhu saab siseneda ka ratastoolis.

Sanatooriumituusikuid müüva reisibüroo Restling turistide vastuvõtu mänedzheri Kadi Aderi ütlusel on Narva-Jõesuu santooriumil suur perspektiiv. «Tarvis on ainult imagobarjäär ületada,» leiab ta.

Seni on Restling müünud Pärnu mudaravila pakette soomlastele. Ader lausus, et näiteks majutustingimused on Narva-Jõesuu santooriumi kõigis korpustes tunduvalt paremad kui Pärnu mudaravilas.

Pärnu mudaravila paketid on aga Aderi sõnutsi praegu sedavõrd populaarsed, et lisakohti on reisibürool suveperioodil võimatu saada. Pärnu mudaravila ja Narva-Jõesuu santooriumi tuusikud kuuluvad Aderi ütlusel samasse hinnaklassi.

Hetkel kuum