15. september 1996 kell 22:00

Riiki ühendavad valimised

Valimisi jälginud Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad nimetasid valimisi õnnestunuks, kuna seal ei esinenud kardetud vägivallapuhanguid ega erilisi intsidente.

Bosnias 1992--1995 möllanud sõja lõpetanud USA Daytoni rahuleppe üks raskesti teostatavamaid punkte on Bosnias serblaste, horvaatide ja moslemite kollektiivse juhtimissüsteemi loomine.

Rahuleppe ühe autori, ameeriklase Richard Holbrooke'i sõnul olid valimised hädavajalik eeldus rahu lõpliku saavutamise teel, kuna nende alusel luuakse Bosnias horvaadi, moslemi ja serblaste kogukonna kolmeliikmeline juhtkond ning piirkondlikud valitsemisorganid, kes viivad lõpule riigi taasühendamise.

Esialgsel hinnangul võttis NATO rahujõudude kontrolli all korraldatud valimistest osa kaks kolmandikku hääleõiguslikest kodanikest.

Valimiste osalised olid Serbia demokraatlik partei (SDS), Horvaatia demokraatlik liit (HDZ) ja moslemite demokraatlik aktsioonipartei (SDA).

Vaevalt jõuti valimisjaoskonnad sulgeda, kui senise presidendi Alija Izetbegovici erakond SDA kuulutas, et ta ei tunnista seblaste territooriumil toimunud valimiste tulemusi. OSCE missiooni esindajad lubasid protesti 72 tunni jooksul läbi vaadata, kuid enamik neist oli veendunud, et see protest hüljatakse.

Ilmselt moslemitele vastukäiguna teatas Serbia valimiskomisjoni esimees, et Serbia komisjonidel on kästud häältelugemine peatada. Rahvusvahelised vaatlejad peavad neid samme ja ähvardusi pigem valimisjärgse poliitilise võitluse alguseks.

Samal ajal näitab serblaste ja moslemite vahelisele eraldusjoonele tekkinud Arizona turg, et hiljuti omavahel sõda pidanud vihavaenlaste vahel on suhtlemine ja äriajamine täiesti võimalik.

Arizona turg asub Orasjet, Brco koridori ja Tuzlat ühendaval NATO rahujõudude kontrolli all oleval maanteel. Turg sai alguse NATO kontrollpunktist, kus sõjas lahutatud peredel võimaldati omavahel kokku saada. Nüüd on sellest saanud Bosnia suurim kaubanduskeskus, kus tegutseb nii serbia, moslemi ja horvaadi kui ka ungari ja makedoonia kaupmehi ning isegi vene prostituute. REUTER-TE-ÄP

Hetkel kuum