• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Koolitus vajab omakorda koolitamist

  Oma arengu algstaadiumis oleva koolitusäri põhihädaks on korraldamatus ja viimasest tingitud juhuslike inimeste küllalt suur osakaal nii tegevuse ärilisel kui õpetamise poolel.
  Praegusel hetkel koolitusturul toimuv hüplemine meenutab mingil määral kooperatiivinduse algaegu. Laineina levisid siis shashlõki kärsatamine, vahvliküpsetamine, suhkruvatindus jne. Koolituses siis vastavalt: keeled, arvutiõpetus, turundus jms trendid.
  Enda ja tuttavate inimeste kogemuste resümeena võib öelda, et professionaalselt tasemelt õpetatavas valdkonnas võivad eesti lektorid välismaiseid isegi ületada, kuid puudujääke esineb üldpsühholoogilises ettevalmistuses ning eetikas.
  Täiendusõppe, mida igasugune koolitamine paraku on, ülesanne praeguses kiiresti muutuvas maailmas pole mitte ainult teadmiste mehaaniline ülekanne, vaid ka õpetatavate inimeste psüühiline toetamine.
  Selle asemel olen kuulnud kompuutrikursustest, kus niigi arvutipelglikke inimesi nende oskamatuses pilatakse ning enamus aega kulutatakse enesereklaamile ja mõne oskajama kursuslasega tegelemisele.
  Teine üsna levinud nähe on koolitatavate oskuste kohta info lekitamine nende tööandjaile (seda ka tellimustööna), mistõttu osal inimestel esineb «kursustetõrksus» töökoha kaotuse hirmus. Sellisel juhul on eetikakriis muidugi kahepoolne, sest koolituskursused pole siiski mingid atestatsioonikomisjonid.
  Selle asemel võiksid vähemalt esialgu mingisugusegi atestatsiooni läbida koolitamistegevusele pürgivad persoonid. See eeldaks ilmselt mingisuguse «saja asjaga mittetegelevate» koolitusfirmade koordinatsiooniorgani moodustamist.
  Edaspidi oleks aga kindlasti vaja ka koolitajaid suhtluses, psühholoogias, eetikas jne (täiend)õpetada. Arvutiprogrammide omandamisel on eelistatavam kasutada (kui keeleoskus võimaldab) nendega kaasas käivaid tutorial-pakette. Neis tunnustatakse igat õnnestumist, mõnitamist pole karta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Tallinna börs jätkas taastumist
Esmaspäeval suure languse läbi teinud Tallinna börs jätkas täna taastumist, kui indeks tõusis 1,89%.
Esmaspäeval suure languse läbi teinud Tallinna börs jätkas täna taastumist, kui indeks tõusis 1,89%.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.