18. september 1996 kell 22:00

Põhjala magab Balti eldoraado maha

Cambridge'i haridusega ning investeerimispankades Goldman-Sachs, Merrill Lynch ja Kansallispankki töötanud Joakim Helenius asutas 1992. a Mani saarel firma Trigon Holdings, mis hiljem lõi koos Hansapangaga Hansa Investeeringute ASi.

Hansa Investeeringud ja selle fondid Baltic Republic Fund, mille kaasomanik on Prantsuse pank Société Générale, ja Baltic Basin Fund, mille kaasomanik on USA Rotchildi pank, on ülekaalukalt Baltimaade suurimad ning oma ainsaks konkurendiks peavad nad Jaapani investeerimispanka Nomura.

«Ostame aruka juhtkonnaga ja korraliku turuosaga Balti firmade aktsiaid. Meie investeeringute abil saab firma areneda ja oma turuosa suurendada,» selgitab Helenius fondide tegevust.

Kõige rohkem paneb Helenius imeks seda, et Põhjala institutsioonilised investeerijad ei ole ikka veel aru saanud, mis Baltimaades toimub, samal ajal kui huvi kasvab juba Shveitsis, Londonis ja USAs.

«Sellepärast on lausa häbi. Paljud kaugemad investeerijad imestavad, et lähemate naabrite Rootsi ja Soome investeerijad ei olegi juba kohal. Ilmselt liigne lähedus pimestab pilku ega ole lasknud märgata, missugune eldoraado Baltikum tegelikult on. Kui Põhjala investeerijad ükskord Balti investeerimisbuumi märkavad, siis on panuste tase juba märgatavalt kõrgem ning Londoni, Shveitsi ja USA investeerijad saavad juba korralikku kasumit,» arvas Joakim Helenius.

Hansa Investeeringute AS on ostnud Hansapanga ja Hoiupanga, suusavabriku Viisnurk, ehitusfirma Koger & Sumberg, rõivafirma Baltika, metsafirma Sylvester, Olümpia hotelli, Eesti Gaasi, mahlafirma Gutta jt aktsiaid.

Ehkki Helenius ei soovi seda kommenteerida, peetakse Hansa Investeeringuid ja Taani transpordikontserni Mærsk sügisel erastamisele tulevate Läti ja Eesti merelaevanduse arvestatavateks ostasoovijateks. Koos Hoiupangaga on Hansa Investeeringud osanik Eesti Kindlustuses. «Peame silmas seda, et Baltimaades käib diskussioon pensionisüsteemi erastamise üle, mida hakkab korraldama kindlustus. Kui see raha suunatakse siis Tallinna börsile, saabubki meeletu buum,» kommenteerib Joakim Helenius.

Eesti poliitikutest on Joakim Helenius saanud käsituse, et oma radikaalse majanduspoliitikaga loodavad nad tulevikus Eesti mööda viia nii Soomest kui Rootsist, kuid Põhjala-laadset heaoluühiskonda ei ole soovi ega vara looma hakata. DI

Hetkel kuum