• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Välisinvestorid elavdavad kauplemist

  Eesti väärtpaberiturg areneb jõudsate sammudega. Möödunud, 39. nädalal, tõusis väärtpaberituru kogukäive 110 736 145,62 kroonini, see on suurim käive, mis Eesti järelturg kunagi saavutanud. Rekordiline oli ka registreeritud 851 tehingut ja kaubeldud 35 erinevat väärtpaberit. Järjest täieneb börsisüsteemis kaubeldavate aktsiate nimekiri -- neljapäeval jõuab esimesena börsi lisanimekirja Pennu CT aktsia ja alates eilsest on börsi vabaturul kaubeldav Rakvere lihakombinaadi aktsia.
  Samas ei ole kõik börsiga seotu arenenud mitte samavõrd libedalt. Just viimasel nädalal tuli eriti selgelt esile, kui tähtis on ettvõtetest tulevate börsiteadete korrektsus ja õigeaegsus. Kui Hüvitusfond teatab hommikul, et maksab intressi investoritele, kes on obligatsioonide omanikud sama päeva õhtul kell 16.00, teades samas, et obligatsioonid jõuavad uue omaniku arvele alles 3 päeva pärast tehingu toimumist, on ilmselgelt tegu hilinenud avaldusega. Sarnase näite võib tuua ka Ühispanga suhetest avalikkusega, kus pank oli sunnitud paar päeva hiljem tegema täpsustava avalduse erakorralise koosoleku kokkukutsumise kohta (aktsiakaptali laiendamine). Reedel tegi veidi hilinend avalduse Hoiupank, teatades, et tulevasel aktsiaemissioonil on õigus osaleda investoreil, kes on aktsiate omanikud esmaspäeval (s.o eile) kell 11.00. Probleemiks on siin jällegi need 3 päeva, mis vajalikud väärtpaberite arvele jõudmiseks.
  Börsisüsteemi suurim tõusja (+7,43%) sulgemishindu arvestades ja ühtlasi suurima käibega (26,55 mln kr) väärtpaber eelmisel nädalal oli farmaatsiatehase aktsia. Maaklerite sõnul olid elavnenud kauplemise taga välisinvestorid. Aktsia keskmine hind tõusis nädalaga 3,23 kr, 47,0 kroonile.
  Käibelt järgmine oli Hansapanga aktsia 21,63 mln krooniga. Aktsia sulgemishind tõusis üle-eelmise reedega võrreldes 2,4 kr (+2,54%), 96,8 kroonile. Ka Hansapanga aktsia vastu on maaklerite sõnul suurt huvi ilmutanud just välisinvestorid, ka kohalike investorite hulgas on huvi tõusnud. Helsingis lõpetas Hansapanga aktsia reedel 37,5 marga (99,97 kr) tasemel.
  Endiselt on huviorbiidis Hoiupank. Nädala alguses tõusis jälle esile Tööstuspanga väidetav kahjum ja selle tegelik suurus. Peaminister Tiit Vähi ütles olukorda kommenteerides, et vaevalt Hoiupank nõustus Tööstuspangaga ühinema ilma garantiideta. Nagu hiljem selgus, oli peaminister hästi informeeritud ja vastav (Eesti Panga) garantii tõesti olemas. Aktsionäre see teade kindlasti rahustab, lihtsates kodanikes tekitab aga kindlasti hulga küsimusi. Aktsia hind liikus kuni neljapäevani languse suunas. Reede hommikul teatas Hoiupank, et prognoosib konsolideeritud kasumiks 70 mln kr, mispeale hakkas aktsia hind kiiresti tõusma, jõudes 37,5 kroonini. Viimane tehing tehti reedel hinnaga 36,55 kr (nädalaga -1,75%).
  Pärast tugevat langust ülemöödunud nädalal hakkas vähehaaval kosuma Ühispanga aktsia hind. Selles oli oma osa ka eelisaktsiate emiteerimist puudutaval täpsustusel. Aktsia keskmine hind tõusis esmaspäevaselt 20,37 kroonilt 20,99 kroonile reedel (+3,04%).
  Börsivälistest aktsiatest oli eelmisel nädalal suurima käibega Rakvere lihakombinaadi aktsia (7,23 mln kr), keskmine hind tõusis nädalaga 4,1%, 3,81 kroonile.
  Tundub, et ka ÄP indeksid on langusest üle saanud. Üldindeks tõusis nädalaga 2,97 punkti (+1,01%), 297,74 punktile ja pangasektori indeks 2,24 punkti (+0,68%), 329,61 punktile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.