6. oktoober 1996 kell 22:00

Mees nagu tank

- Kolm aastat tagasi, kui isamaalased Väino Sarneti erastamisagentuuri etteotsa upitasid, ei osanud keegi karta, et tegemist on põikpäise mehega, kes poliitikute ambitsioone millekski ei pea ja järjekindlalt oma rida ajama hakkab.

Sellest ajast on teda vabariigi ühe magusaima ametikoha pealt mitmeti lahti kangutada üritatud, kuid tulutult. Väino Sarnet istub kangekaelselt erastamisprotsessi eesotsas ja suudab seda protsessi paljude huvigruppide kiuste ka juhtida.

Oma ametisoleku aja jooksul on Väino Sarnet oma meeskonnaga suutnud riigi käest võõrandada põhilise osa kaubandus-, teenindus- ja tööstusettevõtetest. Nende ettevõtete erastamisel on eelistatud välismaist kapitali, mis on tõestanud läänemaailmale, et Eesti riik on tõsiste majandusreformide teel.

Möödunud nädalal tutvustas erastamisagentuur eesotsas Sarnetiga Eesti Raudtee, Eesti Põlevkivi, Eesti Energia, Tallinna Sadama ja Eesti Telekomi erastamise plaani. Plaan tõotab juba eos kaasa tuua ägedaid vaidlusi, sest on ju tegemist ettevõtetega, mida liialdamata erastamispärliteks võib pidada.

Ühtlasi andis Sarnet ninanipsu Tiit Vähi ja Arvo Niitenbergi heakskiidul Eesti Energiat noolima tulnud USA energeetikakontsernile NRG, kes haistis siinsest energiamajandusest kerget saaki. Sellega on Sarnet nii välis- kui kodumaiste investorite meelehärmiks tõestanud, et Eestis ei saa rahvuslikku rikkust lausa kamaluga taskusse ajada. Vähemalt senikaua, kui erastamisagentuuri juhib Väino Sarnet.

Hetkel kuum