Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    1. oktoobri seisuga oli rahandusministeeriumi andmeil riigieelarvesse laekunud 9,4 miljardit krooni, mis moodustab tänavuseks planeeritud eelarve tuludest 70,98 protsenti.
    Üheksa kuu andmed riigieelarvesse laekunud maksude ja muude tulude kohta lubavad väita, et 1996. a riigieelarve tulude plaan täidetakse, ütles rahandusministeeriumi avalike suhete talituse juhataja Aili Ohlau. Tulude proportsionaalse lae-kumise korral pidanuks eelarve täitumus olema 75 protsenti, lisas ta.
    Eelarve suurima tuluallika -- käibemaksuna -- laekus 3,61 mld krooni (69% plaa-nitud tuludest). Käibemaksu laekumine küll suurenes septembris senisega võrreldes oluliselt (0,5 mld krooni võrra), kuid mahajäämus on veel märgatav, ütles Ohlau.
    Aktsiise oli 1. oktoobriks laekunud 1,19 mld krooni ehk 63% aasta tuludest.
    Kui piirituselt ja viinalt makstavad aktsiisid on endiselt suure alalaekumisega (52%), siis õllelt ning veinilt ja konjakilt on laekunud aktsiise planeeritust märkimisväärselt rohkem -- vastavalt 99% ning 131%, ütles Ohlau.
    1995. a laekus üheksa kuuga riigieelarvesse planeeritud tuludest 72,2% ja 1994. a 71,5%. BNS
    Erastamisagentuuri (EEA) nõukogu andis kolmapäeval haruldaste muldmetallide tootjale RASile Silmet õiguse avada Hoiupangas 7,5 miljoni kroonine akreditiiv toorme ostmiseks.
    EEA nõukogu esimees Andres Lipstok ütles kolmapäeval pressikonverentsil, et Silmet taotles luba kommertspandiks avada akreditiiv Hoiupangas, et viia lõpule oma toorainetarned.
    Erastamisagentuuri peadirektori Väino Sarneti sõnul on Silmeti erastamisel tähtis, et ettevõtte tegevus jätkuks. Sarnet ütles, et lähiajal teeb EEA valitsusele ettepaneku kustutada Silmeti need maksuvõlad ja viivised, mis on tekkinud enne 1995. a. Ettevõtte enda andmeil väheneks Silmeti maksukoormus sel juhul 53 mln krooni võrra. Erastamise teine etapp algab Sarneti sõnul ilmselt oktoobris ning optimistliku plaani järgi peaks Silmeti 66% aktsiate erastamise leping sõlmitama detsembris. BNS
    Eile langetas erastamisagentuuri nõukogu otsuse kuulutada oktoobri lõpus novembri alguses välja RASide Liviko ja EMEX viie protsendi aktsiate avalik müük.
    Erastamisagentuuri avalike suhete osakonna juht Marko Kadanik selgitas, et põhimõtteliselt sarnanevad Liviko ja EMEXi aktsiate müügi tingimused varem toimunud ettevõtete vähemusaktsiate müügi tingimustega.
    Müük toimub kirjaliku enampakkumise teel ja selle korraldaja on väärtpaberite keskdepositoorium.
    Aktsia nominaalhind on nii EMEXil kui Livikol 10 krooni.
    Liviko turundusdirektor Peeter Pallo teatas, et viie protsendi aktsiate müük ei näita ega ütle firmale endale tegelikult midagi. «Eks need aktsiad ostetakse ära, kuid viis protsenti on siiski liiga vähe, et sellest midagi järeldada,» lausus Pallo.
    Ta märkis, et riigile jääb kätte veel 95% aktsiaid ja tegelikult on palju tähtsam, mida nendega ette võetakse. «See eeldab, et tuleb langetada poliitiline otsus, kas enamus jääb riigile või antakse see käest ära,» rääkis Pallo. ÄP
    Praegu erastamisel olev Eesti Merelaevandus kanti teisipäeval äriregistrisse, mille tulemusel sai riigiaktsiaseltsist (RAS) aktsiaselts (AS).
    Ettevõtte äriregistrisse kandmisega viis Eesti Merelaevandus oma põhikirja kooskõlla äriseadustiku nõuetega, teatas ettevõtte pressiesindaja Tiit Roosileht. BNS
    Suvel suurenes Eestis nõudlus kasvava metsa järele, kuid sügisel on kokkuost taas pidurdunud, kuna ekspordivõimalused on Skandinaavia turgude suletuse tõttu madalseisus.
    ASi Mets & Puu logistik Hillar Väravas ütles, et met-saoksjonid on sel sügisel alles ees, kuid on toimunud juba ka paar läbikukkunud väljamüüki.
    Samas on Metsa & Puu ekspordimaht Väravase sõnul stabiilne, kuna firmal on pikaajalised lepingud.
    Eesti suurim paberipuud kokku ostev firma AS Lumiforest on kokkuostu vähendanud ligi kümme korda ning Eestis on tekkinud kogu paberipuidu ekspordi kriis.
    Euroopa ühe suurema kontserni, Soome Enso OY, kellele kogu Lumiforest kuulub, Baltikumi ostudirektor Anti Ahven ütles, et paberipuidu hind langeb, kuna Eestis peaaegu puudub vajadus paberipuu järele. Ta ennustas kokkuostu hoogustumist hilissügisel.
    Puidutööstus oli möödunud aastal Eesti olulisemaid ekspordiallikaid. BNS
    Erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet nimetas ebareaalseks peaminister Tiit Vähi plaani pärast riigimonopolide erastamist kaotada 1998. aastal majandusministeerium.
    «Väga tugeva poliitilise tahte korral võib seda saavutada, kuid riigimonopolide erastamise puhul on tegemist siiski väga läbimõtlemist nõudvate protsessidega ja ma ei tea, kas selline kiirustamine on otstarbekas,» ütles Sarnet.
    Erastamisagentuuri nõukogu esimees Andres Lipstok ühines Sarnetiga. Ta lisas, et majandusministeeriumi likvideerimise korral tuleb enne täpselt defineerida ministeeriumide funktsioonid, kes võiksid majandusministeeriumi ülesanded üle võtta. ETA
    Erastamisagentuuri nõukogu jõudis seisukohale, et maa ostueesõigusega erastamise kiirendamiseks on lisaks valitsuse määrustele tarvis uut seaduseelnõu.
    Erastamisagentuuri nõukogu koostas kümnest parandusettepanekust koosneva maareformi lahendusprojekti, mille ta esitab kahe nädala jooksul valitsusele, vormistatuna seaduseparandusena, ütles erastamisagentuuri nõukogu esimees Andres Lipstok.
    Erastamisagentuuri nõukogu arutas kolmapäeval maareformi käiku ja jõudis järeldusele, et see pole bürokraatlike takistuste tõttu edenenud ootuspäraselt.
    Seni on maade erastamiseks sõlmitud vaid 43 lepingut, teatas Lipstok. «Maareformi tegelikud tulemused on oodatust tunduvalt halvemad,» märkis ta.
    Erastamisagentuuri nõukogu arvamus ja kokkuvõte maareformi käigust on Lipstoki hinnangul minoorne. «Olukord on nadi,» võttis ta erastamisagentuuri nõukogu hinnangu kokku.
    Valitsus kiitis eelmisel neljapäeval heaks kaheksa maareformi kiirendavat dokumenti, sealhulgas ostueesõigusega ja enampakkumisega erastamise korra. Valitsuse kinnitatud korrad täpsustavad maa võimalikku erastamist olemasolevate kaartide alusel ja peavad lihtsustama maareformi käiku. BNS
    Teisipäeval andis majandusminister Andres Lipstok Saksamaa kodanikule, Eesti erastamisagentuuri nõunikuna töötanud Herbert Schmidtile teenete eest Eesti majanduse ees üle autasu.
    Schmidt pälvis Eesti Vabariigi autasu Valge Tähe kolmanda klassi teenete märgi. ÄP
    Pankrotiohus Saaremaa forellikasvatusfirma ASi Baltic Sea Food suurim võlausaldaja on Hansapank 1,3 miljoni kroonise võlanõudega.
    Saare maakohtu esindaja ütles, et Baltic Sea Foodi vastu esitas pankrotihagi Harjumaa firma AS Fortur.
    Lisaks Hansapangale on võlanõuded Baltic Sea Foodi vastu esitanud ka Lõuna-Eesti firma AS Peipus Fish, kelle nõue ulatub 563 515 kroonini, ja ettevõtte töötajad.
    Kogu käibevara on Baltic Sea Food Saaremaa ajalehe Meie Maa andmetel pantinud Hansapangale.
    Baltic Sea Food kuulub Soome kapitalile. BNS JOHN DEERE tuleb Eestisse
    Lätis ja Leedus kanda kinnitanud tuntud USA põllumajandustehnika tootja John Deere avab esmaspäeval esindused Jõgevamaal Kassinurmes ja Paides, kus hakatakse müüma ja hooldama põllumajandusriistu.
    Tallinna esinduse kaudu hakatakse müüma väikeseid muruniidukeid, haljastuse hooldusmasinaid ja ehitusmasinaid.
    John Deere'i esindaja Eestis Ain Kooskora ütles, et mõte John Deere'i toodangut vahendada tuli seoses Eesti talupidajate nõudmisega kvaliteetsete põllumajandusriistade järele. Tema sõnul on John Deere'i toodang seni Eesti turul olnud toodetest ehk kvaliteetseim.
    John Deere pakub põllumeestele uudseid otsekülviseadmeid, mida pole seni Eestis nähtud. Otsekülviseadmega on võimalik külvata kohe pärast koristust. See võimaldab majanduslikult kokku hoida.
    Enne Eestisse tulekut kogus USA firma kogemusi Leedu ja Läti turul. «Käisime Lätis ja Leedus esinduste ja toodanguga tutvumas, meile jättis see väga hea mulje,» rääkis Kooskora.
    Kooskora esindab John Deere'i toodangut koos Jõgevamaal tegutseva äripartneri Christoph Hamkensiga. Kooskora ja Hamkens on tegelenud kasutatud põllumajandustehnika müügi ja hooldamisega. Kontaktid John Deere'iga tekkisid neil läbi firma Saksamaa esinduse. ÄP
    Pärast 11. septembri Äripäevas (nr 158) ilmunud artikli «Ovekor sai Nestlé esindajaks» ilmumist on selgunud, et erinevalt artiklis väidetule, on Nestlél Eestis kaks esindajat, OÜ Rikantor ja AS Ovekor. Rikantor on olnud emafirma Nestlé World Trade Corporation ametlik esindaja alates aasta algusest. ASil Ovekor ei ole Nestlé ainumüügiõigust Eestis. ÄP
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.