23. oktoober 1996 kell 22:00

Spordirahast

Mis on sportlase parim palk? Loomulikult olümpiamängude või maailmameistrivõistluste kuldmedal kui suurim tasu valatud higi ja kulutatud treeningkilomeetrite eest.

Atlanta olümpiamängudel väitsid mitmed meie atleedid, et nende edasine jätkamine tippspordis sõltub sellest, kas nad saavad treeninguteks rahalist toetust. Raha on vaja leida juba sel sügisel, kinnitasid nad. Me ei taha enam oodata olümpiaeelse aastani, kui käivitub ulatuslik sponsorlusprogramm, seni tuleb ka ära elada, ütlesid sportlased.

Leian, et ebapiisava ettevalmistuse üks põhjus oli ka sportlase toetusmeeskonna, st treenerid, arstid, mänedzher, puudulikkus. Enamus sportlasi teadvustas, et nad peavad sooritama Atlantas küpsuseksami, kuid paljudel jäi tippvorm võistluseelsele päevale või tuli «purakas» välja pärast põhiesinemist.

Selleks, et vorm õigel ajal ja õiges kohas realiseeruks, on vaja ka toetusmeeskonna abi. Treeneri ja arsti pühendumine sportlasele sõltub lõppude lõpuks jälle rahast.

Kultuuriministeeriumi ja spordiametnike algatuse tulemusena võivad kümmekond Eesti tippu nüüd lisarahale loota. Sportlastele on kõige meeldivamad kindlasti need kuus tuhat krooni iga kuu, mille kasutamise üle ei pea kellelegi aru andma.

Seni kehtis ikka põhimõte, et iga saunaskäigu või ostetud banaanikobara eest tuli tshekk esitada. Esmakordselt sisaldab kultuuriministeeriumi taotletav summa ka treenerite ja hooldusmeeskonna stipendiume. See, kas treenerile enne Atlantat jätkus raha, sõltus, kui palju sportlasel endal stipendiumist üle jäi.

Välja pakutud toetuskava tundub sümpaatne ja kui kõik taotletavad summad ka riigieelarvesse sisse viia õnnestub, võib loota, et meie tänased tipud järgmise olümpiani välja veavad.

Hetkel kuum