• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas assotsiatsiooni tegevus on kasulik väikeettevõtetele?

  Suurettevõtete assotsiatsioonist on kasu kõigile Eestis tegutsevatele ettevõtjatele. Assotsiatsiooni üks eesmärke on soodsa ettevõtluskliima ja väliskaubandustingimuste toetamine ja sellest võidavad kõik ettevõtjad. Ei ole tegemist mitte suurettevõtjate kitsa huviga, vaid see assotsiatsioon aitab tuua ettevõtjate probleeme paremini esile ja aitab seista ettevõtjate huvide eest. Suurettevõtted suudavad seda paremini teha, sest nende mõjujõud on suurem.
  Tegemist on lobby-organisatsiooniga, mis peab hakkama jälgima, et Eestis oleks ettevõtjatele soodus keskkond, mis tagab kogu Eesti majanduse arengu. Ma arvan, et sellepärast peaks Eesti majandusele tervikuna olema kasulik, kui see organisatsioon hästi töötab. Me oleme kokku leppinud, et see organisatsioon ei hakka esindama mingisuguse kitsa kildkonna huve.
  Ma arvan, et assotsiatsiooni kuuluvate ettevõtete nimekiri on piisavalt mõjuvõimas. Assotsiatsiooni mõjuvõim seisnebki tema liikmetes. Selle organisatsiooni üks eesmärke on eksportturgude laiendamine, sest Eesti turg on liiga väike.
  Kindlasti ei ole sellest assotsiatsioonist kasu väikeettevõtetele. Igasugustest ettevõtluskliima parandamistest lõikavad enamasti kasu ikka suurettevõtted. Olgu see näiteks kasvõi kaitsetollide kehtestamine. Võidaks suurettevõtted, kuid talunik oleks see, kes mööda pükse saaks.
  Kelle arvel see suurettevõtete huvide kaitsmine siis veel toimub kui mitte väikeettevõtete arvel? Väikeettevõtjad maksavad lõpuks ikka kõik kinni.
  Väikeettevõtete tasku pihta käib näiteks ka erastamisel olevate suurettevõtete maksuvõlgade kustutamine. Kui vaadata seda nn Pärnitsa päästmise programmi, siis on poliitilistes ringkondades ja valitsuses lobby tegemisest ka kasu olnud. Mulle on suurettevõtete assotsiatsiooni loomine mõnes mõttes arusaamatu. Hannes Tamjärv ja Aadu Luukas on ise juba piisavalt mõjukad. Assotsiatsiooni loomine on suuresti tingitud edevusest ja seda näitas ka juba avaüritus. Mõeldakse igasuguseid organisatsioone välja, et siis nendesse astuda. Arvata võib, et mõned organisaatorid üritavad sedasi ka poliitikasse jõuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.