14. november 1996 kell 22:00

Norra peaminister tuleb Eestisse

Nagu kirjutab Norra majandusleht Dagens Nærinsliv, on korralik majanduskasv, majanduse suhteline tasakaal, väike välisvõlg, stabiilne valuuta ja vähenev inflatsioon muutmas Eestit majanduslikult sama edukaks kui Poola. Seetõttu ongi Norra pilk temal peatuma jäänud.

Kui Soome ekspordi maht Baltimaadesse ulatub 13,7 miljardi Eesti kroonini, Rootsi eksport 5,7 mld ja Taani eksport 2,5 mld kroonini, siis Norra ekspordi maht on ainult 0,95 miljardit krooni.

Kuigi Norra eksport on Baltimaadesse tänavu kasvanud tubli 75% võrra, on see naabritega võrreldes siiski väga väike. Seni on Norra kaupu Baltimaadest kõige rohkem jõudnud Eestisse.

Norra ärileht tsiteerib Rootsi Sparbankeni analüütikut Hubert Fromletit, et odav, kuid kvalifitseeritud tööjõud koos tööstustraditsioonidega annavad Baltimaadele nagu ka Poolale head väljavaated kaugemas perspektiivis hästi hakkama saada.

Sel nädalal peeti Kopenhaagenis Põhjamaade nõukogu istungjärk.

Kuna Põhjamaade ministrite nõukogus ehk valitsustevahelises koostöös läheb eesistujastaatus Norrale, siis selgitas peaminister Thorbjørn Jagland Norra prioriteete Põhjamaade koostöös. Koos Euroopa Liitu kuuluvate Põhjamaadega pooldab Norra Euroopa Liidu laienemist.

Teda täiendas Soome peaminister Paavo Lipponen, kes ütles, et Põhjamaad teevad koos kõik, et Baltimaid koheldaks Euroopa Liidu laienemisel korrektselt ning et iga pürgija saaks objektiivse ja võrdväärse kohtlemise osaliseks.

Rootsi kaubandusminister Björn von Sydow teatas Kopenhaagenis, et Rootsi on saatnud Eesti välisministeeriumisse isiku, kes aitab Eestil ELi liikmeks valmistuda. Peale selle on rootslastel kavas korraldada vastavateemaline konverents. DN-KL

Hetkel kuum