18. november 1996 kell 22:00

Venemaa teemandiskandaal läheneb lahendusele

Skandaal, mis mõne eksperdi hinnangul ulatus 400 miljoni dollarini, tõi kaasa juhtiva Venemaa kalliskiviameti juhataja vallandamise.

Golden ADA endisi omanikke süüdistati riigi varade väärkasutuses ning nende kasutamises lennukite, luksusautode, kinnisvara ning muu vara omandamiseks, ütles Venemaa vääriskivide komitee advokaat Mark Beck.

Teemandid saadeti Venemaalt Golden ADA-le lihvimiseks, kuid vaid vähesed kivid jõudsid Venemaale tagasi.

Poolte kokkuleppe peab kiitma heaks USA maksuamet, mis möödunud aastal külmutas Golden ADA varad. Kokkuleppe kohaselt kantakse Golden ADA järelejäänud varad Venemaa teemandikompanii nimele. Becki hinnangul on firmal varasid 50 miljoni dollari väärtuses.

Veebruaris vallandas president Boriss Jeltsin skandaali tõttu Venemaa väärismetallide ja vääriskivide komitee esimehe Jevgeni Bõtshkovi.

Venemaa süüdistas Golden ADA-t teemantide ebaseaduslikus müügis ning raha omastamises. Vääriskivide müügist saadud rahaga ostetud luksusesemete hulgas oli ka tsaar Nikolai II-le valmistatud Faberge muna, 377 000dollariline Rolls Royce, üheksa kiirkaatrit, 20 miljoni dollariline lennuk ning kinnisvara, kus omal ajal vändati mängufilm «Ristiisa». AP-BNS

Hetkel kuum