Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa autotööstus kollapsi äärel

  Seni on Vene ametivõimud ülikõrgete imporditollidega väliskonkurentsi vältinud. Tõenäoliselt ei püsi selline olukord kuigi kaua, kui arvestada Venemaa autotöös-tuse rahalisi raskusi ning tootmisnäitajaid, mis mõne aastaga on langenud enam kui poole võrra. Mõnes tehases on tootmine peatunud.
  Kõrgetest hindadest hoolimata ostavad venelased parema meelega välismaiseid autosid. Kvaliteedi osas võib vana Volvo ostmine 6000 dollariga olla tulusam äri kui 7000 dollariga omandatud tuliuus Lada.
  Välismaise autotööstuse investeeringud on seni jäänud tagasihoidlikuks.
  Volvo ei ole veel otsustanud, General Motors ja Ford üritavad rajada ühisettevõtteid Tatarstanis ja Valgevenes. Venemaa tahab ülisuuri investeeringuid ning nii lükkas riigi suurim autotootja AvtoVaz ajakirja Forbes teatel tagasi GMi ja Korea Daewoo ettepaneku toota AutoVAZi tehases 50 000 sõidukit.
  Selle asemel tahtis AvtoVAZ rajada uue tehase, mille toodang oleks ulatunud 300 000 sõidukini aastas.
  Daewoo alustas hiljuti tootmist Usbekistanis ning kavatseb minna ka Poola ja Rumeeniasse, mida Venemaa kritiseerib kui tungimist riigi koduturule.
  Kõige halvemini Vene autotootjatest läheb Moskvitshe tootnud AZLK-l ning veoautosid valmistaval ZILil.
  AZLK on tootmise lõpetanud ning kuulutatud pankrotistunuks, samas kui ZILi ostis ära Moskva linn.
  ZIL, mida tuntakse kõige paremini kui varasemat Vene valitsuse mustade limusiinide tootjat, valmistas veel viis aastat tagasi 190 000 veoautot aastas. Möödunud aastaks oli toodang langenud 8000 autoni.
  Paremini läheb Avto VAZil, GAZil ja UAZil, kus viimastel aastatel on toodang mõnevõrra suurenenud, ehkki jääb alla omaaegsetele tipptasemetele.
  AvtoVAZil on aga suuri probleeme maksuametiga ning firma on maa suurimate maksuvõlglaste nimekirja tipus.
  Ettevõtte võlad ulatuvad 23,4 miljardi Eesti kroonini ning firma töötab teist aastat järjest kahjumiga.
  AvtoVAZi tehas valmis Togliattis Fiati abiga 1960ndatel aastatel. GAZ ehitati Nizhni Novgorodi Henry Fordi abiga 1930ndatel aastatel.
  GAZ on turumajanduslike ümberkorraldustega kõige edukamalt kaasa läinud ning alustanud uue veoauto Gazell tootmist, mis sobib hästi Venemaa vastsele väikeettevõtjate klassile.
  Mullu müüdi 60 000 Gazelli ning ettevõte teenis 3,6 miljardit krooni kasumit.
  Ka GAZil tuleb tootmist tõhustada. Firma töötajate arv on kõrvutatav Chrysleri omaga, kuid toodetakse vaid 215 000 autot kõrvutatuna Ameerika tootja 1,8 miljoniga.
  Uljanovskis asuv UAZ on kolmas Vene autotootja, millel läheb vähem halvemini. UAZ toodab dzhiipe, veoautosid ja minibusse, mis olevat vastupidavuselt Venemaa ühed parimad.
  Vabaturu tingimustes ei suudaks Venemaa autotootjatest ükski püsima jääda. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Maksueksperdid: nii surevad Eestis teenusplatvormid ja tekib suurim „tööandja“
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Tagasihoidliku kauplemispäeva lõpetasid Balti börsid positiivselt
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Läänemets liialdas. Ukraina põgenikke aitasid piiril vabatahtlikud Vene vabatahtlik: saame ukrainlastele segamatult abi pakkuda
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.