24. november 1996 kell 22:00

APEC laiendab vabakaubandust

APECi välis- ja kaubandusministrid kiitsid heaks APECi Manila tegevusplaani MAPA, mille eesmärk on luua maailma suurim vabakaubandustsoon.

Seni on siiski vaid viis riiki 18st teatanud, kuidas nad kavatsevad jõuda APECi püstitatud eesmärgini ja kaotada 2010. aastaks kõik tollibarjäärid arenenud liikmesriikidele, nagu USA ja Jaapan, ja 2020. aastaks vähemarenenutele. Need viis on Brunei, Tshiili, Hongkong, Uus-Meremaa ja Singapur.

Küsimuse kohta APECi laienemisest pärast esmaspäeval lõppevat kolmeaastast moratooriumi, ütles Severino, et ministrid jätkavad tööd liikmestaatuse kriteeriumide kallal, mis tahetakse vastu võtta järgmise aasta APECi Vancouveri tippkohtumisel. APECiga ühinemise vastu on huvi tundnud 11 riiki, kelle hulgas on Vietnam, India, Pakistan, Venemaa, Kolumbia, Peruu, Ecuador ja Mongoolia.

Osa APECi liikmesriike, sealhulgas USA, on uute liikmete kiire vastuvõtmise vastu.

Ministrite kõnelustele järgneb esmaspäeval APECi tippkohtumine, mis leiab aset Manila lähedal Subic Bays. REUTER-ETA-BNS

Hetkel kuum