26. november 1996 kell 22:00

Aktsiad lõid eile börsil rekordeid

Tallinna börsil kauplemisbuum

Kuigi väärtpaberispetsialistide hinnangud hinnatõusu põhjustele lähevad paljuski lahku, on nad ühisel arvamusel, et sellist hinnatõusu oodati pikemat aega. Hulk aega kaubeldi pangaaktsiatega samal tasemel ja sellest hinnatasandist läbimurre pidi varem või hiljem toimuma, lausus Hansapanga analüütik Katrin Kaarli.

Elavnemine börsil algas pärast Hansapanga teadet, et nende aktsia on noteeritud Frankfurdi börsi vabaturul. Teate avaldamise järel tõusis aktsia hind kiiresti ja saavutas keskpäeval korraks 131 krooni taseme. Hansapanga aktsia sulgemishind oli eile 127,25 krooni ehk üle 13 krooni enam kui päev varem.

Hansapanga aktsia tõusule järgnesid ka teised aktsiad. Suurima hinnahüppe tegi Tallinna Panga aktsia, mille sulgemishind tõusis esmaspäevaga võrreldes 15 protsenti, 46,35 kroonini. Äripäeva pangasektori indeks tegi eile 9,29 protsendi suuruse tõusu, 426,74 punktini.

Äripäeva analüütiku Toomas Truuverki ütlusel ei ole aktsiahindade kujunemisel turul määravad mitte ettevõtete väljaantavad uudised ise, vaid see, kuidas turg neile reageerib. Kuna eilsetest uudistest jooksis läbi, et Frankfurdi börsil on lisaks Hansapangale võimalik noteerida ka teiste Eesti pankade aktsiaid, tõusis ka teiste pangaaktsiate hind.

Charlie Viikberg Hoiupangast ütles, et tõenäoliselt vaatasid investorid, kuidas Hoiupanga aktsia hinnatõusule viimasel nädalal järgnes Hansapanga aktsia hind, mistõttu hakati kiiresti ostma kokku neid aktsiaid, mis polnud veel tõusnud. Ostusurve viis kiiresti üles ka teiste aktsiate hinnad, lisas Viikberg.

Ühispanga analüütiku Urmas Simsoni sõnul liikusid jutud Hansapanga aktsia noteerimise kohta Frankfurdis juba pikemat aega. Samas ei olnud ta kindel, kui paljud investorid sellest teadsid.

Analüütikute hinnangul põhinevad investeerimisotsused väärtpaberiturul ettevõtete kasumiprognoosidel ja seda kaugemas perspektiivis kui üks aasta. Samas ei ole avaldatud ühegi panga ametlikku järgmise aasta kasumiprognoosi.

Investorid lihtsalt usuvad, et börsil noteeritud ettevõtetel on potentsiaali, lausus Charlie Viikberg.

Truuverki hinnangul peaks turg lähiajal stabiliseeruma. Väike tagasiminek tõenäoliselt tuleb, kuna spekulatiivsed väikeinvestorid hakkavad ilmselt kasumit realiseerima, seejärel jäävad hinnad saavutatud tasemele pidama, lausus ta.

Detsembris võib müügisurve oluliselt langeda, kuna jaanuari lükkunud müügitehingu pealt tuleb tulumaksu maksta alles aasta pärast, ütles Truuverk. Normaalse investeeringu pealt teenitakse praegu väärtpaberiturul keskmiselt 50 protsenti aastas, lisas Truuverk.

Aastalõpu ostuhuvi väärtpaberiturul sõltub Äripäeva aktsiaanalüütikute sõnul ettevõtete majandustulemustest novembris.

Kui selle kuu majandusnäitajad on keskpärased, ei juhtu aktsiahindadega midagi, prognoosivad nad. Kui tulemused on head, võivad aktsiahinnad hakata taas tõusma, lisasid Äripäeva analüütikud.

Katrin Kaarli ütles, et praegune hinnatõus börsil võib küll mõneks ajaks taanduda, kuid samasuguseid hinnahüppeid on oodata ka edaspidi. Ta selgitas, et pankade oodatav kasumi- ja bilansikasv on väga kõrge järgmisel aastal ja aktsiate hinna kasv peaks nendega kaasas käima.

Tallinna väärtpaberibörsil noteeritud väärtpaberitega sooritati eile 316 tehingut kogukäibega 50,3 miljonit krooni. Börsi vabaturul sooritati 87 tehingut kogukäibega 11,5 miljonit krooni.

Hetkel kuum