26. november 1996 kell 22:00

Haldusreform kaotab ravimiameti

Pöördumise ajendiks on riigikogus menetletav valitsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, kus ravimiamet on jäetud sotsiaalministeeriumi haldusalast välja. «Uues seaduses teda lihtsalt ei ole kirjas,» täpsustas ravimiameti peadirektor Lembit Rägo.

Temani sotsiaalministeeriumist jõudnud informatsiooni kohaselt luuakse ministeeriumis ravimiameti asemel kaks eraldi üksust, millest üks on ministeeriumi osakond ja teine tingliku nimetusega ravimikeskus. Osakond hakkaks tegelema üldise ravimipoliitikaga ja ravimikeskus registreerimistunnistuste väljaandmise jmt-ga.

Lembit Rägo sõnul on ravimiamet oma struktuurimuutused üle elanud juba paar aastat tagasi ega vajaks uusi muutusi. Praegu töötab ametis 30 täiskohaga inimest, lisaks kohakaaslusega töötajad. Sel aastal on riigieelarvest ravimiametile eraldatud vaid 250 000--300 000 krooni, millest on makstud viie inimese palgad. Ülejäänud ülalpidamiskulud ja palgafond saadakse Rägo sõnul ravimite registreerimise summadest. 300 000 krooni registreerimise summadest on sel aastal läinud riigilõivuna riigituludesse.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Endel Eero kinnitas, et põhimõtteliselt ühineb ta pöördumises toodud seisukohtadega. Sotsiaalkomisjon arutab ravimiameti küsimust 2. detsembril ja esitab samal päeval valitsuse seaduse eelnõu parandusettepanekud.

Sotsiaalminister Toomas Vilosius ütles eile, et ravimiameti likvideerimise põhjus on valitsuse seadusest tulenev nõue, millega tuleb eraldada valitsusasutused ja asutused, mis täidavad teist laadi ülesandeid, näiteks osutavad teenuseid.

«Ravimiametist ei koondata, ei tooda juurde, ei paigutata teise tuppa ühtegi inimest,» kinnitas Vilosius. «Lihtsalt viie inimese baasil, kes saavad palka riigieelarvest, tehakse sotsiaalministeeriumi ravimiosakond. Ülejäänud hakkavad tegelema litsentside, turustamise kontrolli jmt-ga ning nende asutust nimetatakse hallatavaks riigiasutuseks.»

Vilosiuse sõnul puudub põhjus muretsemiseks, sest riigi kontroll ravimite turustamise üle jääb, vahetub vaid nimetus.

Hetkel kuum