26. november 1996 kell 22:00

Hinnaralli Tallinna väärtpaberibörsil

Eilsest päevast Tallinna väärtpaberibörsil ja börsi vabaturul saab rääkida vaid ülivõrdes. Ei ole just tavapärased päevad, kui börsisüsteemi kogukäive ulatub 61 871 783,8 kroonini, registreeritakse kokku 403 tehingut ja aktsia hinnad liiguvad üles tempos, mis kindlustab ÄP üldindeksi 7,42protsendilise tõusu 389,30 punktile. Eile aga just taoline päev oli.

Paarkümmend minutit peale börsi avamist vapustas aktsiaturgu pommuudisega Hansapank, teatades, et alates 23. oktoobrist on panga aktsia noteeritud ühe maailma suurima börsi, Frankfurdi börsi vabaturul. Ilmselt olid kuuldused uudisest turule imbunud juba üleeile. See oletus annab põhjenduse Hansapanga aktsia esmaspäevasele hinnatõusule.

Peale uudise teatavakssaamist, läks eile börsil lahti tõeline hinnaralli. Hansapanga aktsia sööstis paari tunniga üle 130 krooni taseme. Kasumivõtmine viis hinna päeva lõpuks siiski 127,25 kroonile (päevaga +11,62%).

Aktsiaturu liidri tõus tõmbas kaasa ka teised aktsiad. Pangasektorit toetas teade teistegi pankade võimalikust noteerimisest Frankfurdis. Pangaindeks tõusis päevaga 9,29%, 426,74 punktile.

Hetkel kuum