27. november 1996
Jaga lugu:

Stalini-aegsesse majja pank

- Stalini-aegsesse majja kaasaegse pangakontori projekteerimisel osutus arhitektuuribüroo Room arhitekti Ülar Saare sõnul kõige raskemaks ventilatsiooniprobleemi lahendamine. Tehniliselt tänapäevane ventilatsioonisüsteem paigutati ripplae taha, mille varju jäi tulevastele põlvedele säilitatud stalinistlik karniis. Kommunikatsioonide paigutus tingis akustilise lae astmelise joone.

Ruumides on autonoomne küttesüsteem. «Tellija loobus üldisest keskküttest,» lausub Saar.

Viletsas seisukorras oli arhitekti sõnul pärast sõda materjali puuduses ehitatud hoone põrand. Ehitustööde käigus valati uus betoonpõrand, mida teenindussaalis katavad põrandaplaadid, juhataja kabinetis moodulplaatidest vaipkate.

Pangakontori sisekujunduses domineerivad tugevad ja puhtad toonid. Pikk ja kitsas ruum tingis individuaalse lahendusega kaarekujulise leti, mille valmistamisel on kasutatud uut materjali coriani. «Pangaletid kuluvad ruttu, mistõttu materjal peab olema tugev,» põhjendab Saar.

Välisuks sarnaneb endise puituksega. Turvalisuse eesmärgil asendati see terasuksega. Samuti on see endisest laiem, et sisse mahuks ka ratastool. Puuetega inimeste tarvis on välja ehitatud kaldtee.

Pangakontoris on kaks tellerikohta, juhataja kabinet, olmeruumid ja puhkeruum.

Saare sõnul on uus pangakontor esimene korralik pank Sillamäe kesklinnas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum