16. detsember 1996 kell 22:00

Silmetis algavad palgalahingud

Silmeti peadirektor Priit Saksing ütles, et firma on juba tõstnud palku viis protsenti ja rohkem ta palku tõsta ei saa. «Totaalset palgatõusu, nagu ametühing nõuab, me ei saa lubada,» teatas Saksing. «Need tsehhid, mis edukalt toodavad, saavad ka rohkem palka.»

Silmeti ametiühinguliider Galina Shtsherbakova sõnas, et 40 protsendi suuruse palgatõusu nõue on säilinud, ehkki vahepeal väideti, et ametiühing on rahul ka viieprotsendilise palgatõusuga. «Mul ei ole selliseid volitusi, et saaksin leppida viieprotsendilise palgatõusuga,» teatas Shtsherbakova eile.

Ta märkis, et kõne all võib olla variant, et kokkuleppel ettevõtte juhtkonnaga tõuseb töötajate palk detsembris viis protsenti ja järgnevatel kuudel kas 10 või 20 protsenti. «Igal juhul peab palgatõusu konkreetselt paika panema,» kinnitas ametiühinguliider.

Shtsherbakova teatas, et kui läbirääkimistel ettevõtte juhtkonnaga ei õnnestu tal ühist keelt leida, alustab ta näljastreiki.

Priit Saksing märkis eile, et ta usub läbirääkimiste edusse. «Ma olen inimestega hästi läbi saanud ja usun, et meie majandusliku olukorra selgitamisega jõuame kokkuleppele,» lausus ta.

Shtsherbakova ettepanekusse kompenseerida madala palga juures vähemalt töötajate lõuna, vastas Saksing, et töölised saavad praegu piima tasuta. Talongimajandust või supikööki ei saa ettevõte tänapäeval lubada, väitis Saksing. «See oleks jälle sotsialismiaega tagasiminek,» lisas ta.

«Ma ei ole kindel, et Silmet ei suuda 1500 inimest tööl hoida ja neile normaalset elu kindlustada,» lausus Galina Shtsherbakova.

Silmetile on käesolev majandusaasta olnud keeruline. Ettevõtte selle aasta käive on Priit Saksingu sõnul 10--12% suurem kui eelmisel aastal, kuid tehas ei lõpeta aastat kasumiga. Silmeti 1995. aasta käive oli 185,6 miljonit krooni, käesoleva aasta käibeprognoos oli aasta alguses 305 miljonit krooni. Tegelikult tuleb tänavune käive 205 miljoni krooni ringis.

Saksingu väitel nõrgestab Silmeti majanduslikku seisu tooraineallika keeruline olukord Venemaal ja mitmed üleüldised hinnatõusud, nt elektrienergia hinna kasv.

Hetkel kuum